Hlavní obsah

Očkování děti snášejí lépe díky preventivní lžičce cukru

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zná to jistě každý rodič. Když přijde řeč na očkování dětí, převážně těch malých, mnoho z nich si vybaví okamžiky plné křiku a slziček. Injekční aplikace vakcín představuje nejrozšířenější formu podání. Jak ale dětem ulevit, aby tolik neplakaly? Řešení je podle odborníků jednoduché. Stačí prý lžička cukru.

Foto: Profimedia.cz

Podání cukru dítěti před očkováním prý pomáhá, aby pro něj byl zážitek méně bolestivý.

Článek

Lékaři zjistili, že pokud se dítěti před aplikací očkování podá malé množství cukru, je u něj menší pravděpodobnost, že začne plakat, uvedl deník Daily Telegraph.  Během studie porovnávali vědci výsledky testů, které byly prováděny u více než 1600 dětí do jednoho roku.

Z testů zjistili, že počet plakajících dětí se téměř o polovinu snížil poté, co jim bylo před očkováním podáno malé množství cukru na lžičce.

Lékaři z dětské nemocnice v Melbourne uvedli: " Zdravotníci, kteří provádějí očkování u dětí, by měli zvážit použití glukózy nebo sacharózy před podáním injekce."

Očkování v Česku

V České republice děti do jednoho roku podstoupí čtyři taková očkování. Mezi ně patří vakcinace proti záškrtu, tetanu, černému kašli, žloutence či dětské obrně. Od 1.1. 2010 je nově zavedeno očkování proti pneumokokům u dětí, které byly narozeny po 1. 8. 2009. Toto očkování je dobrovolné, rozhodují o něm rodiče.

Kolem 15. měsíce se pak provádí očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím.

Vakcinace v kombinaci s cukrem byla u nás praktikována při podávání živé očkovací látky proti dětské obrně. Vakcína se podávala přímo do úst, nebo na lžičku. Vzhledem k její hořké chuti ale byla aplikována právě na kostku cukru. Od roku 2007 se u nás zavedla inaktivovaná parenterální forma vakcíny proti dětské obrně, která je součástí kombinovaného očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám