Hlavní obsah

Novorozence ohrozil jediný polibek, holčička skončila v nemocnici

Novinky, bok

Pohled na miminko vyvolává v mnoha lidech pocity nutkání ho pusinkovat, nebo alespoň se ho alespoň dotýkat, a nejde zdaleka jen o novopečené rodiče. Je to instinktivní reakce, kterou v sobě má řada lidí zakořeněnou. Jenže i takové nevinné gesto může ublížit. Novopečená matka Claire Hendersonová to zjistila na vlastní „kůži”. Její novorozená dcera kvůli tomu skončila s nebezpečnými opary v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Pro novorozence může být nákaza herpes virem smrtelná. Ilustrační foto

Článek

Claire Hendersonová byla na svou novopečenou dceru velmi pyšná, asi jako každá matka. A tak jí lichotilo, když si její dítě prohlížely i jiné matky nebo příbuzní.

Její dcera Brooke se tak nevyhnula různému hlazení obličeje a pusinkování. Jenže právě jeden z nevinných polibků jí způsobil velmi nepříjemnou zdravotní komplikaci. Na obličeji malé holčičky se objevily nepříjemné a velké opary, kvůli kterým skončila nakonec na několik dní v nemocnici.

U dospělého člověka nepředstavují opary nijak závažné zdravotní komplikace, většinou se s nimi dotyčný vypořádá během několika dní. Malé děti do tří měsíců věku ale ještě nemají dostatečně odolný imunitní systém, aby se s herpes virem, který opary způsobuje, vypořádaly. Proto u nich může v důsledku nákazy oparem dojít k poškození jater, nebo dokonce mozku.

Když se všechno tohle novopečená matka od lékařů dozvěděla, ihned na sociálních sítích i ve svém okolí varovala všechny ostatní matky. „Nenechávejte nikoho z okolí, aby vaše novorozené dítě pusinkoval na tvář či dokonce ústa. Do tří měsíců věku dítě s herpes virem neumí bojovat. Když se nakazí, může vážně onemocnět, nebo dokonce umřít,” uvedla pro Dailymail.

Dny v nemocnici

V případě Brooke si naštěstí její matka brzy všimla, že něco není v pořádku, a proto ihned navštívila lékaře. Ten je poslal do nemocnice, kde malá Brooke strávila tři dny na kapačkách a několik dalších dní na pozorování.

„Když se všechny testy vrátily v pořádku, oddechla jsem si. A co je celou pointou mého vyprávění? Nenechte nikoho, aby pusinkoval vaše dítě. I když na něm není vidět, že by měl opar,” dodává dnes už opět spokojená matka.

Pro dospělé neškodný, pro novorozence smrtelný

Podle lékařů v sobě přes 85 procent veškeré populace nese herpes virus. Častá nemoc, způsobená právě virem herpes simplex, je opar. Jde o malé puchýřky, které se vyvíjejí na rtech nebo v oblasti kolem úst. Obvykle se i bez náročnější léčby uklidní do sedmi až deseti dní.

Prvotními projevy bývá brnění, svědění nebo pálení kolem úst. Nejčastěji na okraji spodního rtu se posléze objevují malé vřídky naplněné tekutinou.

Vir se přenáší fyzickým kontaktem, nejčastěji líbáním, ale také například kojením. Pro dospělé je většinou zcela neškodný, pro děti do tří měsíců věku může být ale smrtelný.

Reklama

Související články

Nepříjemná fakta o oparech

Opary nepatří zrovna mezi život ohrožující zdravotní komplikace, přesto dokážou řádně potrápit. Někdo se s nimi potká párkrát za život, jiného trápí...

Výběr článků

Načítám