Hlavní obsah

Noční pomočování po pátém roce života je nutné léčit

PRAHA
Aktualizováno

Ačkoliv je noční pomočování časté dětské onemocnění, většina lidí je podle průzkumu považuje za slabost. Třetina rodičů by se styděla za to, že se dítě počurává. Onemocněním přitom trpí 20 procent pětiletých, deset procent sedmiletých, tři procenta dvanáctiletých dětí a zřejmě až jedno procento dospělých.

Článek

"Onemocnění se dá úspěšně léčit. Včasnému záchytu brání stud, předsudky a nedostatek informací," shrnula výsledky průzkumu analytička společnosti STEM/MARK Olga De Beuckelaerová.

"Noční pomočování po pátém roce života není v pořádku. Někteří rodiče se však za problém potomka stydí natolik, že přicházejí, až když má dítě kvůli tomu problémy ve škole," řekla dětská lékařka Naděje Kočnarová. Podle ní by rodiče měli přistupovat k dítěti s citem. Peskováním za mokré prostěradlo jen prohlubují pocit viny. Nic tím nevyřeší, spíše by si měli přečíst něco o příčině a najít odbornou pomoc.

Za vším vězí snížená noční tvorba vazopresinu

Podle urologa Zdeňka Dítěte z Všeobecné fakultní nemocnice je příčinou pomočování u většiny dětí nedozrálost systému pro regulaci tvorby, množství a hustoty moči. Souvisí se sníženou noční tvorbou hormonu vazopresinu. U zdravého člověka se ve srovnání s denní bdělou fází vytváří v noci vlivem tohoto hormonu poloviční množství moči.

U dětí, které se počurávají, se tvoří nepřiměřeně velké množství moči a přeplněný měchýř ji neudrží. Léčba pak spočívá v tom, že se upraví pitný režim dítěte a v pilulkách dostává chybějící hormon.

Nočním pomočováním trpí často děti s mimořádně tvrdým spánkem. Budící reakce mozku na signály, že měchýř je naplněn, není u nich zatím plně rozvinuta. Pomáhá takzvaný enuretický alarm. Je to čidlo vložené do lůžka či prádla dítěte, které vydá signál, když okolí zvlhne. Dítě musí okamžitě vstát a dokončit potřebu se na WC. Metoda ale není moc oblíbená, protože zvuk vzbudí i celou rodinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Barva moči může ohlašovat zdravotní problémy

Barva moči může vypovídat mnoho o zdravotním stavu člověka, tvrdí australští vědci. Podle specialistky na intenzivní péči Carole Footové může moč v budoucnosti...

Poslední prázdniny předškoláka

Zdá se vám to jako včera. Z porodnice jste si přivezla malinkatý plačící raneček. Teď je z něj klučina samá ruka samá noha a před sebou má jeden...

Život s batoletem

Sfoukli jste svíčku na prvním narozeninovém dortu, koupili první opravdové botky a rozplynuli se v úžasu nad brouknutím, které velmi vzdáleně, ale přece...

Výběr článků

Načítám