Hlavní obsah

Nepodceňujte výběr školních pomůcek

Novinky, das

Letní prázdniny jsou u konce a nastává tradiční shon po školních potřebách. Trh jich nabízí nepřeberné možností, někdy je tak pro rodiče opravdu těžké se v nich orientovat. Podívejte se s námi na několik praktických rad, které vám výběr mohou usnadnit.

Foto: Profimedia.cz

Při nákupu školních pomůcek se vyplácí vsadit na kvalitu.

Článek

Správná velikost batohu

Plánovali jste, že vašemu dítku bude stačit školní aktovka či batoh z předchozího roku? Pak nehleďte jen na to, v jaké kondici je samotný batoh, ale vyzkoušejte, zda dítěti opravdu sedí a není s ohledem na dětská záda potřeba batoh větší a s lepšími popruhy.

„Kvalitní batohy jsou vybaveny hrudním a bederním popruhem, ergonomickými ramenními popruhy, které zajistí, aby batoh bezpečně seděl na zádech. Hrudní popruhy mají v kombinaci s ramenními důležitou roli především u malých dětí prvního stupně. Pomocí nich přizpůsobíte batoh postavě dítěte tak, jak roste. Dostatečným utažením ramenních popruhů a zapnutou hrudní přezkou docílíte, že zátěž na záda bude rovnoměrně rozložená a batoh bude sedět pohodlně,” vysvětluje Lucie Hrubá z Kasa.cz.

Výběr penálu

Ti nejmladší ocení dvou nebo třípatrové penály plné pestrobarevných pastelek a fixek. Nicméně vždy hleďte na to, že i takový plný penál něco váží. Pokud nechcete zbytečně přetěžovat záda svých dětí, snažte se minimalizovat každý gram, který v tašce či batohu dítě každý den nosí. Někdy je tedy lepší koupit základní penál a pastelky s fixami dát do náhradního například pouzdrového penálku, který může zůstat ve škole.

Starší školáci na druhém stupni pak obvykle preferují pouzdrové penály. Zde sázka na kvalitu může ušetřit peníze v budoucnu.

Psací potřeby pro leváky i praváky

Prvňáci si nejprve vystačí s tužkou a pastelkami. Pero přijde na řadu až později. U pastelek se ujistěte, jestli doopravdy kreslí a malují, dost často se totiž stává, že mají sice krásný vzhled, ale nekvalitní barvičky. Dítě tak na pastelky musí tlačit a vytváří si tak zbytečné zlozvyky. Pro mladší děti se hodí tříhranné nebo šestihranné tužky, které školáci lépe uchopí.

Při výběru pera je dobré hledět na to, zda je dítě pravák či levák. Existují pera ergonomicky vhodná přímo pro leváky, nicméně ne ve všech školách je doporučují. Dnes patří mezi nejoblíbenější pera gumovací. Jednak na ně dítě nemusí příliš tlačit a píše se mu snáze, jejich stopa navíc zasychá rychleji a jsou tudíž vhodná i pro leváky, také již děti nepotřebují tradiční zmizík. Špatně napsané písmenko se jednoduše vygumuje, a to i několikrát po sobě.

Starší školáci často upřednostňují propisky, zde dbejte především na úchyt. Čím pohodlněji se bude propiska držet, tím lépe. Uchráníte tak svá dítka před nejrůznějšími otlaky.

Mezi potřebné pomůcky patří i lepidla, nůžky, pravítka, pryže a ořezávátka. I zde je dobré hledět na kvalitu. Levná lepidla příliš rychle vysychají, vydrží tak mnohem méně. Umělá ořezávátka zase často praskají a lámou tuhy. Ideální je preferovat tradiční kovová ořezávátka. Ta mohou obsahovat i ořezávátka s umělými nádobkami zachycujícími ořezané kousky.

Sešity nechte na poslední chvíli

Jestli nemáte seznam pomůcek již z konce předchozího školního roku, ponechte nákup sešitů až na nástup do školy. Učitelé často lpí na přesné velikosti řádků, proto je při nákupu sešitů nutné řídit se číselným označením.

„Pokud mívá vaše dítě sešity s tzv. oslími rohy, doporučuji pořídit příště sešity s oblými rohy, ty nemají tendenci se při běžné manipulaci ohýbat,” radí Jakub Sloup ze společnosti Tesco.

Při výběru sešitů neopomíjejte i jejich vzhled. I takové drobnosti, jako jsou barevné fixy nebo sešity s oblíbeným komiksovým hrdinou, zpříjemní dítěti školní dny.

„Sešity se zajímavým vzhledem můžete také společně vyrobit. Stačí je polepit oblíbeným obrázkem a obyčejný sešit se během chvilky promění v originální kousek. Nejenom, že dítě bude mít radost z vlastního výtvoru, ale podpoříte tak i jeho kreativitu,” doporučuje Natálie Sedláčková ze společnosti 3M.

Základní vybavení pro prvňáka
Jedna z nejdůležitějších věcí je školní taška, která by měla být lehká s vyztuženými zády a s nastavitelnými popruhy. Ty by měli rodiče potomkovi nastavit tak, aby brašna seděla přímo na zádech. Pokud visí moc nízko, zatěžuje bederní páteř. Aktovky nejmenších školáků mohou vážit i pět kilo. Na vině nejsou jen těžké knížky, ale i spousta zbytečností, které si děti do školy nosí.Dále se pak jedná o věci, jako penál s tužkami, pastelkami, gumou a ořezávátkem. Pero přijde na řadu až později, nejprve se děti musí naučit psát tužkou. Tužka i pastelky by měly být trojhranné. Na sešity a učebnice pak pořiďte obaly, k lavici přivazovací sáček na další pomůcky.Na výtvarnou výchovu by děti měly mít kufřík vybavený vodovkami, temperami, štětci a kelímkem na vodu, voskovkami, modelínou, lepidlem, podložkou na modelování a igelitovým ubrusem na lavici. Dětem se také doporučuje do kufříku přibalit starší triko, které mohou při své tvořivé práci umazat.Na tělocvik pak jsou nutné tenisky s bílou podrážkou nebo cvičky a triko, trenýrky, tepláky či legíny. Většinou ještě mají mít děti míček a švihadlo.Do třídy budou potřebovat ručník s poutkem a látkový ubrousek pod svačinu. Učitelé dětem doporučují i polštáře (podložky) na židle, které budou moci používat i k sezení na zemi.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám