Hlavní obsah

Nejhorší věc v dětském stravování je nepravidelnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Největším prohřeškem ve stravování dětí je nepravidelnost. Až polovina dětí vynechává jedno nebo více z pěti doporučovaných jídel. Velmi skromně je také v jejich stravě zastoupeno ovoce a zelenina. Novinářům to řekla nutriční terapeutka Jitka Tomešová z poradenského centra Výživa dětí. Vycházela z průzkumu, který centrum provedlo mezi 500 žáky třetích a sedmých tříd.

Článek

Průzkum ukázal, že každé osmé dítě jí ještě po 21. hodině. Děti konzumují příliš mnoho bílkovin a sacharidů. Příjem množství tuků je téměř optimální, ale problém je v tom, že značná část tuků je živočišného původu. 

Děti po pět dnů vyplňovaly podrobné dotazníky. Ve sledovaných dnech byl i víkend a oproti očekávání se ukázalo, že děti jedí výrazně více a častěji ve všední den. Podle dětské obezitoložky z Všeobecné fakultní nemocnice Alexandry Moravcové je v neděli stravování dětí horší, protože děti často "tláskají páté přes deváté". 

Odborníci při vyhodnocování dotazníků také zjistili mnoho extrémních hodnot. Nejvyšší příjem dosáhl hodnoty 23000 kilojoulů (kJ) a nejnižší 1000 kJ. 

Nízký příjem energie ovlivňuje růst a imunitu

Moravcová uvedla, že pro děti ve věku od sedmi do deseti let je doporučený příjem energie 7100 až 7900 kJ. Chlapci v této věkové kategorii přijímali v průměru kolem 8500 kJ. Stejně staré dívky doporučení splňovaly. 

U dětí ve věku od deseti do 13 let se doporučuje příjem mezi 9400 až 11 200 kJ. Velká část starších dětí přijímala méně energie. Přitom dostatečný energetický příjem je v tomto věku velmi důležitý. Nízký příjem může zpomalit růst a negativně ovlivnit imunitu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám