Hlavní obsah

Nejčastější jména novorozenců: Tereza suverénně vede, Jan rozdrtil Jakuba

Novinky, Veronika Hušková

I když módní trendy už pronikly snad do všech oblastí života, co se týče výběru jména pro potomka, sázejí Češi na léty ověřenou klasiku. Je to patrné z posledního srovnání Českého statistického úřadu, podle kterého byly nejčastějšími jmény lednových novorozenců Tereza a Jan. Český Honza se po dvou letech opět dotáhl na Jakuba, na suverénní Terezu zase útočí Anička, která se na druhou příčku vyšvihla z šestého místa.

Foto: Profimedia.cz

Pravděpodobnost, že to bude Terezka nebo Honzík, je největší.

Článek

Celkově se v lednu narodilo 4642 děvčat a 4817 kluků. Top ten žebříčky nejoblíbenějších jmen u obou pohlaví se přitom od loňského roku vůbec nezměnily. Boje zuří uvnitř a výsledkem jsou tak jen rošády na pozicích. Obecně platí, že do popředí se tlačí tradičnější česká jména.

Hitparádu holčičích jmen vede jednoznačně Tereza, která se drží na špici už neuvěřitelných dvanáct let. Slušný náskok si drží před Annou, jejíž obliba ale prudce roste. Ta z druhé příčky sestřelila Natálii, která se propadla až na dělené čtvrté - páté místo. Bronzovou příčku okupuje neustále Eliška.

Desítka nejčastějších jmen novorozených holčiček
Pořadí 2010JménoPořadí 2009
1.Tereza1.
2.Anna6.
3.Eliška3.
4.-5.Karolína4.
Natálie2.
6.Adéla5.
7.Kristýna9.
8.Barbora8.
9.Lucie10.
10.Kateřina7.
Zdroj: ČSÚ

U chlapců zuří boj mezi Honzou a Jakubem

Mezi chlapeckými jmény si po dvou letech opět vybojoval prvenství Jan. Jakub si ale drží jen těsný odstup na druhém místě. Jinak panuje v top ten klid - stejně jako loni je na třetí příčce Tomáš, bramborovou medaili má Lukáš a za ním následuje Filip.

Skokanem roku je Vojtěch, který si oproti loňskému roku polepšil o dvě příčky. Nejvíce se naopak propadl David.

Desítka nejčastějších jmen novorozených chlapců
Pořadí 2010JménoPozice 2009
1.Jan2.
2.Jakub1.
3.Tomáš3.
4.Lukáš4.
5.Filip5.
6.Ondřej7.
7.Matěj8.
8.Vojtěch10.
9.David6.
10.Adam9.
Zdroj: ČSÚ

Neotřelá jména: Lev i Ribana

Oproti loňskému roku byli letos čeští rodičové mírně kreativnější a vybírali z většího počtu jmen. Variabilita je přitom mnohem vyšší u dívek.

Relativně velké zastoupení mají mezi dívčími jmény cizokrajná jména Chloe, Ban Mai, Megan nebo Uljana. Mezi lednovými novorozenými holčičkami byste ale našli i Gaiu, Gracielu, Malvínu nebo Ribanu.

Mezi chlapci jsou vedle Janů a Jakubů také například Abdev, Dean, Ronny či Diviš, Kelvin, Lev nebo Maxián.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodiče dvojčat se prý rozvádějí častěji

V britské populaci se rozvádí 24 procent manželství, ale tamní sociologové si teď všimli, že velkým rizikovým faktorem pro rozvod je mnohačetné těhotenství....

Výběr článků

Načítám