Hlavní obsah

Nejčastější chyby, které dělají rodiče novorozenců

Novinky, Dana Sokolová

Narození dítěte je pro většinu lidí ten nejkrásnější okamžik v životě. Přívaly štěstí však často nahrazuje téměř panický strach z toho, abychom neudělali něco špatně či nějak jinak miminku neublížili. Jaké jsou tedy nejčastější chyby, které dělají rodiče, když si přivezou miminko z porodnice?

Článek

1) Spánek novorozence v prvních 14 dnech života

Když si rodiče přivezou novorozence z porodnice domů, často se stává, že miminko dokáže prospat celou noc. Rodiče srší štěstím, pediatři před tím ale varují. Aby miminko prospívalo a nedocházelo u něj k dehydrataci, je dobré ho budit minimálně po čtyřech hodinách na krmení.

Navíc pokud čerstvě narozené dítě spí 8 hodin v kuse, může jít i o velmi silnou novorozeneckou žloutenku - miminko je natolik apatické, že se samo nedokáže vyburcovat ke krmení.

Lékaři doporučují novorozence v noci nebudit, až teprve po čtrnáctidenní kontrole u pediatra, když miminko prospívá, přibírá na váze a jinak nestrádá. 

2) Krmení miminka

Mnohdy maminky odchází z porodnice s informacemi, že mají své miminko krmit přes den každé tři hodiny. Přední odborníci se ale shodují, že dítě si dokáže samo říci, kdy má hlad, a proto by se maminky měly řídit především jimi samotnými. A to platí u dětí kojených i nekojených.

"Pokud se rodiče budou řídit potřebami svých dětí, pak děti budou mnohem lépe prospívat," řekla pro CNN doktorka Ari Brownová, mluvčí Americké akademie pediatrů. Výjimkou jsou pouze první dny, kdy si rodiče miminko přivezou z porodnice domu.  

3) První dny miminka a společnost

Někteří rodiče chtějí narození svého potomka náležitě oslavit a pozvou na oslavu větší množství lidí. Nebo se chtějí pouze pochlubit a vyrazí s miminkem mezi větší množství lidí. Vystaví tak své dítě obrovskému množství choroboplodných zárodků - nejrůznějším virům a bakteriím, s kterými se novorozenec ještě nedokáže poprat. Taková návštěva může mít za následek silnou infekci a následnou hospitalizaci v nemocnici.

"Pokud dostane novorozenec v šestinedělí vysokou horečku, je zde vždy důvod k obavám," dodává doktorka Brownová.

4) První procházky venku

Přestože by se rodiče s miminkem měli vyhýbat rušným místům, neznamená to, že by měli zůstat doma s miminkem celé šestinedělí. Spíše naopak. Novorozencům i maminkám určitě prospěje každodenní procházka venku. Výjimkou by měly být příliš mrazivé dny.

5) Věřte svým instinktům

Příliš mnoho rodičů si po narození svého potomka nevěří. Upřednostňují rady svých přátel, rodičů, známých před svými instinkty. "Pokud nevěříte sami sobě, pak uděláte mnohem více chyb, což může být pro vaše dítě velmi nebezpečné," říká pediatrička Lisa Thebnerová z New Yorku. Pokud budete cítit, že je s vaším miminkem něco v nepořádku, přestože vás vaši známí budou uklidňovat, že to nic není, raději nic neodkládejte a zajděte za svým pediatrem. Je lepší přijít dříve, než později!

Některé další rady od předních pediatrů:
Miminko dávejte spát v poloze na zádech - je to nejlepší prevence před syndromem náhlého úmrtí novorozence.
Poslechněte své pediatry a nebraňte se povinnému očkování.
Pokud novorozenec v prvních dnech dostane horečku, okamžitě informujte svého pediatra.

Reklama

Související témata:

Související články

Každá druhá Češka má potíže s kojením

Polovina českých žen má v šestinedělí potíže s kojením. Zatímco porodnice opouští 92 procent kojících matek, během tří až šesti týdnů potřebuje odbornou pomoc...

Výběr článků

Načítám