Hlavní obsah

Nedostatek spánku může u dětí způsobit cukrovku

New York

U malých dětí, které spí průměrně osm a méně hodin denně, hrozí nebezpečí nadměrné tvorby krevního cukru. Ten je přitom předzvěstí onemocnění cukrovkou (diabetem). Potvrzují to poslední studie čínských a amerických vědců.

Foto: Profimedia.cz

Dobrý spánek pomáhá udržet zdraví, optimální hmotnost a správnou hladinu cukru nejen u dětí.

Článek

Podle studie zveřejněné v časopise Archives of Pediatric and Adolescent Medicine patří k nejohroženějším skupinám děti s nadváhou.

"Nedostatek spánku má vliv na krevní cukr nezávisle na mnoha dalších rizikových faktorech - věku, pohlaví, způsob stravování, onemocnění, tělesnou aktivitu a podobně," tvrdí Dr. Zijie Ju z Čínské akademie věd v Šanghaji. 

Nejohroženější jsou obézní děti

Juův tým sledoval skupiny 619 obézních a 617 štíhlých dětí mezi třemi a šesti lety, které netrpěly žádnými potížemi. Ukázalo se, že více jak polovina dětí s nadváhou spí méně než osm hodin denně.

Tyto děti měly v krvi 100 miligramů krevního cukru glukózy na decilitr, přičemž 110 miligramů se považuje za stádium těsně předcházející diabetu. Ten je diagnostikován od 126 miligramů v jednom decilitru krve. Takové množství bylo naměřeno u 11 dětí, které se výzkumu zúčastnily.

"Naše studie potvrzuje, že dobrý spánek pomáhá udržet zdraví, optimální hmotnost a správnou hladinu cukru u dětí stejně jako u dospělých," tvrdí Dr. Ju.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím dál víc evropských dětí má cukrovku

Výskyt diabetes I. typu u nejmladších Evropanů je stále častější. Do roku 2020 se oproti roku 2005 očekává dvojnásobný nárůst počtu nemocných mezi dětmi...

Výběr článků

Načítám