Hlavní obsah

Návrat do školních lavic může být pro spoustu dětí stresující

Novinky, zun

Prázdniny jsou u konce a první školní den za dveřmi. Rodiče by svým dětem měli pomoci naladit se na návrat do školních lavic, či na jejich vůbec první školní den. Ač se to nemusí zdát, pro mnoho dětí může být nástup do školy stresující.

Foto: Profimedia.cz

Článek

S dětmi, které již za sebou nějaký ten rok ve škole mají, by si rodiče měli v klidu a otevřeně promluvit o tom, co je čeká. O tom, jaké byly školní výsledky v předešlém roce, jak je zlepšit nebo alespoň udržet. Je dobré společně stanovit cíle, kterých má dítě v novém roce dosáhnout. Je však bezpodmínečně nutné, aby tyto cíle byly reálné.

Vhodné je také nastavit pravidelný denní režim, tzn. rozčlenit čas na přípravu do školy, domácí úkoly a volný čas, který by měl patřit sportovním aktivitám, zájmovým kroužkům a také čas, který má dítě samo pro sebe.

„Doba nástupu do školy je pro některé děti obdobím velkých změn, zejména pak pro prvňáčky a děti, které přichází do nové školy nebo třídy. Obecně se doporučuje, aby poslední dny prázdnin byly věnovány přípravě do školy, celkovému zklidnění dítěte a jeho adaptaci na změnu režimu, která ho ve škole čeká. Je vhodné s dětmi mluvit o obavách, které ohledně nástupu do školy mohou mít,“ říká Kateřina Schmidová, vedoucí Rodičovské linky z Linky bezpečí (LB).

Škola jako nepřítel

Podle vedoucího LB Petera Porubského „pro děti může být začátek školního roku spojen s nepříjemnými pocity. Na Lince bezpečí se nejčastěji potkáváme s obavou dětí, že se opět ve třídě potkají se šikanou, které se v průběhu prázdnin vyhnuly. Z dalších problémů, které děti v září řeší, můžu zmínit vstup do nového kolektivu, vztahy s učiteli, ale také celková změna denního režimu.“

V průběhu školního roku se na Linku bezpečí obrací až 12 dětí denně, které řeší potíže týkající se školního prostředí. Rodiče by se tedy měli zajímat o prospěch svého dítěte ve škole po celý rok a nejen na začátku nebo při vysvědčení. Důležité je plánování a průběžná diskuze s dítětem, kontrola, motivace atd.

Rodič tak může předejít nečekanému překvapení při pohledu na vysvědčení své ratolesti a zároveň možným obavám dítěte z reakce rodičů na jeho zhoršený prospěch. Důležité je, aby dítě mělo pocit, že se na mámu a tátu může beze strachu kdykoliv a s čímkoliv obrátit.

Reklama

Související články

Český Jamie Oliver do školní jídelny nechodí

Čím dál víc českých dětí má problém s váhou. Velký problém představuje dětská obezita také ve Velké Británii, kde slavný šéfkuchař Jamie Oliver navrhl jako...

Výběr článků

Načítám