Hlavní obsah

Nadměrné sledování televize ohrožuje zdraví i psychiku dětí

Televize stále patří mezi fenomény dnešní doby. Lidé ji velmi často používají jen jako zvukovou kulisu nebo dokonce jako prostředek k zabavení svých dětí. Není tedy divu, že většina dětí místo pohybu venku tráví hodiny denně u obrazovky.

Foto: Profimedia.cz

Podle jednoho průzkumu vyplynulo, že šestileté děti strávily u televize až rok svého života.

Článek

Televize by měla v životě dítěte sloužit jen jako doplněk. Maximálně několik minut denně a pokud možno i s vhodným filmem určeným právě pro ně.

A to i přes tvrzení britského psychologa Arica Sigmana, že je jedno, zda v televizi sledujete nekonečný seriál či dokumenty, protože špatný je i samotný fakt, že u televize sedíte a případně jíte. Z jeho pohledu totiž spočívá hlavní nebezpečí právě v nedostatku pohybu a přejídání se.

Odraz na psychice

Děti jsou mnohem citlivější a sledování televize se může odrazit i na jejich psychice či intelektu. A to zvlášť poté, kdy sledují televizi již od narození. Podle odborníků z Newyorské státní university totiž, čím více sledují děti do tří let televizi, tím je pravděpodobnější, že budou agresivní.

"Rodiče by měli být obezřetní při používání televize. Měli by omezovat dobu, kterou děti u ní tráví,  věnovat pozornost obsahu programů a zvažovat, jak je televize používána v celém domě," upozorňuje psycholožka Jennifer Manganellová.

Důležitá délka

V posledních průzkumech se navíc ukazuje, že negativní účinky sledování televize jsou závislé především na dávce. Pokud necháte dítě dlouhodobě vysedávat u televize, pak jim zaděláváte nejen na obezitu, ale i problémy způsobené změnou činnosti žláz s vnitřní sekrecí a u dívek dokonce i na předčasný nástup puberty.

"Nemusí se zdaleka jednat jen o tyto problémy. Někteří vědci vysledovali, že sledování televize může mít i vliv na Alzheimerovu chorobu, ale i vysoký cholesterol či cukrovku 2. typu a další nemoci vyššího věku, vysvětlují odborníci ze serveru http://www.dobry-spanek.cz/.  

I když televize může být výborným zdrojem informací, děti by u ní měly trávit minimum času. A pokud už nedokážete dítě od obrazovky odloudit, pak tam s nimi zůstávejte a snažte se alespoň o daném filmu či dokumentu hovořit. Abyste přinejmenším rozvíjeli slovní zásobu a představivost dítěte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám