Hlavní obsah

Náchylnost ke křivým nohám lze u dítěte odhalit již krátce po narození

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít nohy do X anebo do O dnes není nijak výjimečné. Většina lidí to nepovažuje za problém, se kterým by se navíc dalo něco dělat. Ve skutečnosti ale nejde jen o vzhled, ale především o skrytý důvod mnoha zdravotních obtíží.

Foto: Profimedia.cz

Křivým nohám lze předcházet.

Článek

„Dispozice k tomu, zda dítě bude mít nožičky do X (kdy se chodidlo vychyluje směrem dovnitř), nebo do O (kdy chodidlo míří směrem ven), vzniká již v kojeneckém věku. Postavení dolních končetin je totiž závislé na zapojení svalů, které tvarují páteř, a tím i na nastavení kostí – například pánve a stehenních kostí,“ upozorňuje Dr. Tomáš Rychnovský, Ph.D. z pražského Centra fyzioterapie, který se specializuje na diagnostiku pohybového ústrojí u kojenců.

Pokud nefunguje tato základní svalová souhra, nastává riziko, že se změní postavení nohou, které začnou směřovat buď do X či O.

Proto je tak důležité problému předcházet a nechat miminko vyšetřit včas již krátce po šestinedělí (mezi šestým až osmým týdnem po narození). Preventivní prohlídka tak může ušetřit mnoho nepříjemností a starostí v pozdějším věku.

Na vývoj lidské nohy má vliv mnoho dalších faktorů

Důležitým faktorem je postavení nožní klenby. „U dětí trpících plochonožím mají kolínka tendenci se přibližovat k sobě, tedy do X, důležitý vliv má i posílení svalstva nohou a bříška,“ potvrzuje Kristýna Přibylová z tělocvičen Monkey's Gym.

Nelze opomenout ani posloupnost jednotlivých vývojových fází u dětí, protože také jejich dodržování ovlivňuje správný psychomotorický vývoj dětí již od kojeneckého věku. Vždy je tedy lepší na dítě nespěchat a nesnažit se přeskakovat období, kdy batolata lezou, a nesnažit se děti předčasně posazovat. I lezení a samostatné posazovaní z kleku má totiž velký vliv na postavení nožiček.

Podle Kristýny Přibylové může období lezení klidně trvat i několik měsíců, ale je zcela zásadní pro řádné procvičení a posílení všech důležitých svalů, které pak dítěti umožní postavit se a začít chodit. Čím více překážek prý děti v tomto období překonávají, tím lépe pro ně.

Od mala je pak dobré hledět na správné sezení dítěte. Je nevhodné, aby si dítě sedalo tzv. do „W“, kdy zadeček vloží mezi šlapky a špičky se přitom na zemi přiblíží k sobě. To je chyba, kterou by se měl rodič snažit dítě odnaučit. Naopak správné sezení je podle odbornice přímo na patách, nebo tzv. přímý sed s nohama před sebou, který je pro dítě nejvhodnější.

Zároveň je pak nutné hledět, aby se dítě při sezení nehrbilo. „Pro děti, které mají sklon k nožičkám do X, je vhodný i tzv. turecký sed, ale ten představuje pouze doplnění cviků, které rodičům ukáže fyzioterapeut nebo podolog,“ dodává.

Ne vždy zvládne laik problém odhalit

U novorozence na problém může upozornit postavení pánve a rozsah pohyblivosti kyčlí.

„Pokud je rozkročení kyčlí více jak 90 stupňů, jde vždy o rizikový faktor,“ upozorňuje  Dr. Rychnovský.

Nicméně ne vždy jsou rodiče natolik erudovaní, aby toto dokázali odhalit. Určitě je lepší vsadit na prohlídku miminka u zkušeného fyzioterapeuta, který v případě problémů dokáže i nejlépe poradit, jak přesným cvičením daný stav řešit.

„Vždy je lepší, když i rodiče přímo uvidí, jak správně cviky provádět, jak dítě držet a jaké reakce u miminka sledovat,” dodává lékař.

Reklama

Související články

Co vám děti vzkazují skrz svá selfie

Fenomén selfie zcela pohlcuje sociální sítě. Focení na dovolené, výletech, při zážitcích, cvičení, jídle, s domácími mazlíčky je dnes zcela běžná záležitost....

Výběr článků

Načítám