Hlavní obsah

Na Lince bezpečí děti velmi často řeší kyberšikanu a kyberstalking

Novinky, das

Nebezpečí hrozící dětem na internetu nelze skutečně podceňovat. Vypovídají o tom i statistiky Linky bezpečí, kam volají děti i rodiče v nouzi. Riziko zneužívání virtuálního prostoru a dětí, které se v něm pohybují, je obrovské.

Foto: Profimedia.cz

Riziko zneužívání virtuálního prostoru a dětí, které se v něm pohybují, je obrovské.

Článek

„Anonymita internetu, možnost vystupovat na něm pod cizí identitou, pod rouškou jedniček a nul a zdánlivě beztrestně manipulovat dětmi, pro které je dnes virtuální svět mnohdy větším domovem než ten skutečný, způsobuje, že se případy zneužívání dětí na internetu množí. Proto i na Lince bezpečí zaznamenáváme nárůst hovorů týkajících se problémů spojených s prostředím internetu,“ vysvětluje vedoucí odborné služby Linka bezpečí Peter Porubský.

Na případy, kdy se internetem šíří pomluvy, poukázala i nedávná kauza na sociálních sítích, kde začaly vznikat stránky zaměřené na tzv. promiskuitní dívky. Tyto stránky napáchaly veliké škody na životech řady dívek, jejichž fotky zveřejnili jejich zhrzení expartneři. „V době, kdy tato kauza eskalovala, jsme na Lince zaznamenali kontakty i na toto téma. Dívky jsme odkázali na policii, kde nakonec kauza skončila,“ dodává Porubský.

Nejčastěji obtěžování a kyberšikana

Téma internetu podle něj na lince více sledují od roku 2010. V roce 2013 zaznamenali na toto téma 351 kontaktů, přičemž většinu z nich tvořily dívky ve věku okolo 14 let. Nejčastěji byla zmiňována zkušenost s obtěžováním cizí osobou a kyberšikanou.

Vzrůstající riziko zneužívání internetového prostoru a dětí, které se v něm pohybují, přimělo Linku bezpečí aktivněji se zapojit do tématu bezpečného internetu. „Ve spolupráci s E-bezpečí při Univerzitě Palackého v Olomouci a portálem Seznam.cz připravujeme rozsáhlý projekt, který se bude intenzivně věnovat tvorbě nových účinných nástrojů a hledání nových řešení pro přímou ochranu dětí na internetu a šíření osvěty mezi dětmi, rodiči a pedagogy,“ dodává k tématu Ivana Šatrová, ředitelka sdružení Linka bezpečí.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Odstrašující film varuje před nástrahami internetu

Společnost Seznam.cz natočila informačně-preventivní film Seznam se bezpečně!, který upozorňuje na rizika spojená s anonymitou na internetu. Velkým problémem, zvlášť v dnešní době sociálních sítí, je množství údajů, které o sobě lidé někdy bezmyšlenkovitě na internetu zveřejňují.

Celý film je postavený na reálných příbězích. V jednom z nich se představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám