Hlavní obsah

Mít či nemít intimní chvilku, když spí dítě společně s rodiči v posteli

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská studie nedávno odhalila, že až třetina žen se miluje se svým partnerem i v době, když spí dítě vedle nich v posteli. V Británii tato zpráva vzbudila velkou diskusi, kde se proti sobě postavili ti, co na tom nespatřují nic zvláštního a ti, co jsou přesvědčeni, že toto chování hraničí se zneužíváním dětí.

Foto: Profimedia.cz

Dítě spí společně s rodiči v posteli v mnoha rodinách.

Článek

V televizním vysílání britské televize ITV se proti sobě postavila matka Lynnea Shriefová a novinářka Sonia Poultenová. Zatímco pro matku dvou dětí je milování za přítomnosti spících dětí věc zcela přirozená - nenarušující vývoj dětí, pro novinářku Soniu je to zcela nemyslitelné.

Lynnea argumentovala hlavně  tím, že se samozřejmě nejedná o extra vášnivé, hlasité milování, Sonia jí oponovala, že pro dítě mohou být nebezpečné i nepřirozené vibrace.

Podle Sonii sex v jedné posteli s dítětem jednoduše ovlivňuje jeho vývoj, i když dítě spí. Jako příklad uvádí příběh své kamarádky, jež slyšela své rodiče, když měli sex ve vedlejší místnosti. Po celou dobu si myslela, že tatínek mamince ubližoval a má z toho celoživotní trauma.

Jaký je na to váš názor? V Británii se postavilo více lidí za názor Lynney, že sex k životu patří a je v mnoha ohledech důležitý. A pokud rodiče při intimnostech berou ohledy na děti, aby je neprobudili, tzn. že jsou tišší a jemní, pak toto milování nemůže být pro děti jakkoliv škodlivé.

Podle sexuologů je pro partnery i děti mnohem škodlivější, pokud rodiče kvůli dětem sex zanedbávají. Neuspokojením potřeb jsou posléze nervóznější a výbušnější nejen k sobě samým, ale právě i k dětem.

Anketa

S kým souhlasíte vy?
S Lynneou, že na tom není nic špatného
69,7 %
Se Soniou, že to ohrožuje další vývoj dítěte
17,9 %
Nevím, nemám osobní zkušenost
9,5 %
Nevím, nedokážu posoudit
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4686 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ponocování prý může zpomalit růst dítěte

Ponocování může podle odborníků zpomalit růst dítěte. Růstový hormon se totiž tvoří hlavně v noci. Pro jeho tvorbu je důležitý nejen spánek, ale i hodina...

S bezplenkovou metodou lze začít již po porodu

Také vám to připadá jako sci-fi? Nicméně se nejedná o žádný výdobytek technické revoluce, nýbrž naopak o návrat ke kořenům. Podle odborníků totiž jako dokážeme...

Výběr článků

Načítám