Hlavní obsah

Mimoděložní těhotenství může potrápit

Normální a zdravé těhotenství začíná oplozením vajíčka spermií a jeho uhnízděním v dutině děložní, kde se plod dále vyvíjí. Bohužel až u 1 % ze všech těhotenství, vajíčko až do dělohy nedoputuje a uhnízdí se jinde než v děloze. Mimoděložní těhotenství může být velmi závažný stav a je velmi důležité ho včas rozpoznat, jinak může vést tento stav až k ohrožení života ženy.

Článek

Pokud se tedy plodové vejce neocitne v děloze, může se uchytit a růst i někde jinde. Asi z 95 % to bývá nejčastěji ve vejcovodu. Vejcovody bývají velmi často poškozené díky častým zánětům, které se špatně hojí a často způsobují srůsty a jizvení. Vajíčko se tedy obvykle nestačí včas proplést skrz tyto překážky a uhnízdí se již ve vejcovodu. Asi jedno procento vajíček, se usazuje dokonce již na povrchu vaječníku nebo v prasklém folikulu. Vzácně se může stát, že dojde k uhnízdění vajíčka v dutině břišní  či až na děložním čípku.

Proč je mimoděložní těhotenství tak nebezpečné

Pro správný vývoj zárodku jsou optimální podmínky pouze v děloze. Mimo dělohu se plod nemá možnost správně vyvíjet, zejména díky nedostatku výživy. Často tedy těhotenství samo odumírá a bývá samovolně vypuzeno z těla. Tento stav obvykle žena ani nezaregistruje. Problémy ale může způsobit, pokud se zárodek např. ve vejcovodu dále vyvíjí a roste.

Vejcovod je pouze 0,5 cm tlustý, tudíž velmi brzy může být plod mnohem větší než tloušťka vejcovodu. např. 4 týdny po oplodnění vajíčka, může být zárodek velký cca 2 cm v průměru. Zárodek tedy začne prorůstat skrz vejcovod, naruší okolní krevní cévy, což způsobí krvácení. V nejhorším případě může vejcovod až prasknout. Krev se poté vylije do dutiny břišní a velmi rychle může nastat otrava krve.

Průběh mimoděložního těhotenství

Zprvu se těhotenství projevuje zcela stejně jako zdravé těhotenství. Ženě vynechá menstruace. Jakmile si udělá těhotenský test z moči, je pozitivní stejně jako při normálním, nitroděložním  těhotenství. Časem však  začnou problémy. Mezi prvotní příznaky mohou být křečovité bolesti v podbřišku či slabé krvácení. Původcem bolesti bývá nejčastěji krev v břišní dutině (vzniklá potratem), která dráždí její výstelku, a poškození vejcovodu. K této situaci většinou dojde přibližně sedm až osm týdnů po vynechání menstruace. Stav se dále vyvíjí chronicky. Žena pociťuje bolesti na jedné straně podbřišku a může se stát, že krvácení způsobí ženě anémii.

Horší variantou je, pokud se vajíčko stále vyvíjí a roste. Asi pět až sedm týdnů po vynechání menstruace může prasknout stěna vejcovodu. Žena náhle pocítí prudkou bolest v podbřišku, která se neustále stupňuje. Následně ženě začne klesat tlak a puls pokožka bledne, končetiny jsou studené. Rozvíjí se tzv. hemoragický šok z velké, až několikalitrové, ztráty krve. Proto je velmi důležité, aby byla žena co nejrychleji převezena do nemocnice!

Nejdůležitější je včasné odhalení

Jakmile žena zjistí, že má pozitivní těhotenský test, měla by navštívit svého gynekologa, který by měl pomocí ultrazvuku těhotenství potvrdit a zkontrolovat, zda je vajíčko usazeno správně v děloze. Současně by měl lékař odebrat i krev na hladinu hormonu HCG - u mimoděložního těhotenství bývá hladina hormónu nižší než u normálního těhotenství.

Pokud máte důkladného lékaře, zkontroluje i stav vejcovodů a vaječníků - vždy je možnost, i když málo pravděpodobná, že mohlo dojít k vícečetnému těhotenství a přestože jedno vajíčko je uhnízděné v děloze, může být další uhnízděné jinde. Navíc, někdy může jít o tzv. falešné těhotenství, kdy se k mimoděložnímu těhotenství utvoří i váček v děloze, který připomíná uchycené vajíčko, ale ve skutečnosti je to pouze prázdná dutinka.

Když lékař objeví na ultrazvuju mimoděložní těhotenství, obvykle vás okamžitě odešle do nemocnice na tzv. laparoskopii. Při této malé operaci vám bude toto patologické těhotenství ukončeno. Bohužel často dochází současně i k odstranění poškozeného vejcovodu.

Pokud je mimoděložní těhotenství odhaleno pozdě - tedy až např. po prasknutí vejcovodu. Je nutné pro masivní krvácení do břišní dutiny udělat kompletní revizi dutiny břišní a to lze jen při velké operaci. Nejdůležitější je, aby  tato operace byla udělána okamžitě - jinak následky masivního krvácení do dutiny břišní mohou být smrtelné.

V poslední době je zaznamenán nárůst tohoto patologického těhotenství. Je to především způsobené stále vyšším nárůstem umělého oplodnění a také díky životnímu stylu. Ženy si navíc často neuvědomují, jaké důsledky mohou mít časté zánětlivé onemocnění ženských orgánů a hlavně podcenění jejich úplného vyléčení.  

Reklama

Související témata:

Související články

Mléko snižuje riziko předčasného porodu

Čtyři sklenice mléka denně výrazně snižují riziko, že těhotné ženy porodí předčasně. Vápník v mléce tato rizika snižuje o celou čtvrtinu."Těmto rizikům...

Počet potratů se v Česku trvale snižuje

Počet potratů se v České republice trvale snižuje. Ve srovnání s rokem 2004 jich bylo loni o tři procenta méně. Počet umělých přerušení těhotenství klesl loni...

I nedonošené děti mohou cítit bolest

Nedonošené děti mohou zřejmě hned po svém narození cítit bolest. Oznámil to londýnský tým vědců a lékařů. Dosud se odborníci domnívali, že předčasně narození...

Výběr článků

Načítám