Hlavní obsah

Mateřský a novorozenecký tetanus si každý rok vyžádá na 49 000 životů

Novinky, das

Mateřský a novorozenecký tetanus (MNT) postihuje rodiny v nejchudších zemích světa. Nákaza je přímým důsledkem nehygienických porodních postupů, například stříhání pupeční šňůry nesterilními nástroji. Poté, co je novorozenec nakažen, neexistuje žádný účinný lék. Každý rok tak na tuto infekci umírá 49 tisíc novorozenců, což odpovídá jednomu zmařenému životu každých 11 minut.

Foto: Profimedia.cz

Vakcíny proti tetanu každý rok zachrání tisíce životů.

Článek

Ne náhodou si tak Unicef ke svým 10. narozeninám klade za cíl zcela eliminovat po celém světě toto onemocnění. Prozatím se to díky partnerství Unicef s Pampers podařilo ve více jak 17 zemích světa, bohužel stále 21 zemí potřebuje pomoc.

Pomáhá v podstatě každý, kdo kupuje plenky Pampers, jelikož za každý prodaný balík společnost Procter & Gamble zaplatí Unicefu jednu vakcínu. Odhaduje se, že kampaň již zachránila na 500 000 dětských životů a každou sekundu je v průměru očkována jedna matka s dítětem.

„Jen díky této kampani se v posledních deseti letech snížil počet dětí a maminek ohrožených touto smrtelnou chorobou o celých 60 procent. Tento konkrétní výsledek je důkazem toho, že pravidelným očkováním je možno MNT zcela vymýtit. Každý rok přitom onemocnění ohrožuje 71 miliónů žen a dětí v chudých a izolovaných oblastech světa, které tato nemoc stále ohrožuje,“ upozorňuje Pavla Gomba, výkonná ředitelka UNICEF Česká republika.

Mezi země, kde jsou poskytovány finanční příspěvky na vakcíny, patří Madagaskar, Mauritánie či Kambodža. Pomoc potřebují ale i další chudé země v Africe či Asii.

Video Přání UnicefVideo: Pampers Cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám