Hlavní obsah

Max dostal jako první dítě se svalovou atrofií v ČR lék za 54 milionů

Praha

Lékaři z fakultní nemocnice v pražském Motole jako první u nás podali malému Maxovi se spinální svalovou atrofií lék Zolgensma. Lék za téměř 54 milionů korun mu aplikovali ve čtvrtek 14. května. V nadcházejících týdnech lék dostanou i další dvě děti. Léčbu všech tří pacientů uhradí zdravotní pojišťovny.

Foto: archiv rodičů Maxíka

Malý Max po aplikaci léku

Článek

Vzhledem k tomu, že lék je neregistrovaný, jeho cenu nestanovil Státní ústav pro kontrolu léčiv, ale jeho výrobce.

„Je to nejdražší jednorázový lék, který kdy nemocnice podala,“ upozornila tisková mluvčí FN v Motole Pavlína Danková.

Nejdražší zaplacený lék je to i pro Oborovou zdravotní pojišťovnu, která léčbu dítěte hradí.

Použití neregistrovaného léku Zolgensma, který je určen pro děti do dvou let se svalovou atrofií, povolilo ministerstvo zdravotnictví v dubnu. Podle jeho předpokladu bude přípravek ještě letos registrován v Evropské unii.

Česko ale podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) umožnilo distribuci a použití léku dříve kvůli jeho akutní potřebě pro pacienty.

Aby pomohli vážně nemocnému synovi, musí za tři měsíce sehnat 52 milionů

Děti

Zda bude mít léčba zolgensmou očekávaný efekt, se podle Dankové ukáže zhruba do tří měsíců.

Max, který lék v Motole dostal v infuzi, zůstane v nemocnici podle lékařů pravděpodobně do konce týdne, poté bude docházet ambulantně na kontroly. V prvním měsíci od podání každý týden, druhý a třetí měsíc každé dva týdny.

Při kontrolách se budou provádět odběry periferní krve k testování možných nežádoucích účinků, s odstupem tří měsíců budou lékaři u chlapce kontrolovat motorické testy, vyšetření dechových funkcí a polykání, uvedla mluvčí.

Spinální svalová atrofie je vrozené onemocnění, při kterém postupně ubývá svalstvo a tím se zhoršuje schopnost pohybu.

Postiženy bývají hlavně nohy, nemocní ale také hůře polykají a později mají potíže i s dýcháním. Postup nemoci je individuální, pacienti se ale většinou nedožívají vysokého věku.

Adámkovi scházejí poslední týdny k výběru peněz na léčbu, která by zastavila jeho nemoc

Děti

Lék Zolgensma je určen pro léčbu dětí se spinální svalovou atrofií s takzvanou bialelickou mutací genu survival motor neuron 1 bez ohledu na typ, objevené příznaky a předchozí léčbu.

Podle nemocnice je to první lék, který je při systémovém podání schopen jednorázově vyřešit genetický deficit pacienta, tedy jednou infuzí se opraví určitá genetická porucha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám