Hlavní obsah

Linka bezpečí pomáhá už devatenáct let

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den na Lince bezpečí poslouchají dětské příběhy. Za devatenáct let fungování jich bylo už téměř 9 miliónů. Ale nejen děti se mohou na linku se svými problémy obracet. Telefonní linky, mail a chat jsou k dispozici i dospělým.

Foto: Profimedia.cz

Nejen děti, ale i dospělí se mohou se svými problémy obracet na Linku bezpečí.

Článek

Jen za minulý rok linka přijala téměř 240 000 hovorů. Na e-mailovou poradnu loni přišlo 887 dotazů, v rámci kterých se řešilo 932 problémů a na chatu LB během roku zaznamenali 752 kontaktů, v rámci kterých s dětmi řešili 882 problémů.

„Mezi čtyři témata, u kterých je patrný nárůst, patří strach, osamělost, sebevražedné tendence a problémy spojené se sexuálním vyzráváním. Také proto chystá Sdružení Linka bezpečí v roce 2013 vydání další odborné publikace, tentokrát na téma Děti a jejich sexualita,“ říká Richard Schinko, ředitel Sdružení Linka bezpečí.

Průměrný den na Lince bezpečí v roce 2012

LB přijala 653 hovorů, s dětmi pak řešila 344 hovorů a z toho se 123 hovorů týkalo konkrétního tématu:
15 dětí se dotazovalo na rodinné vztahy (hádky rodičů, rozvod, nezájem rodičů atd.)
8 hovorů se týkalo týrání, zneužívání, zanedbávání
9 volajících se svěřilo s konfliktním partnerským vztahem nebo rozchodem
9 dětí volalo kvůli vztahům s kamarády
6 hovorů se týkalo šikany
6 klientů trápilo posmívání kamarádů
6 telefonátů se týkalo nejrůznějších strachů a obav
6 dotazů se úzce dotýkalo školního prostředí, učení a vztahů s učiteli
3 volající se zajímali o problematiku spojenou s těhotenstvím
3 děti volaly kvůli sebevražedným tendencím
2 hovory jsme vedli na téma závislosti

Udělal si to sám

Pro představu, co například řeší konzultanti Linky bezpečí s klienty, přinášíme jeden příběh, který nám poskytli.

Na Linku bezpečí se dovolal čtrnáctiletý chlapec, který začal vyprávět neuvěřitelný příběh. Na druhý stupeň nastoupil na novou školu a od té doby pro něj začalo peklo. Nejdříve se mu kluci ve třídě smáli, postupně se přidala celá třída. Po čase to již nebylo o posmívání, kluci mu začali brát svačiny, pak chtěli peníze a nakonec si z něj udělali otloukánka. Chlapec se svěřil třídnímu učiteli, ale ten mu nevěřil, protože se jednou s kluky pral a celá třída tvrdila, že si začal on a učitel věřil většině.

Doma to volající chlapec řekl jen jednou, ale otec hrozně vybuchl, co že je to za chlapa, že se nechá. Proto raději už nikomu nic neříkal.

Před měsícem se ale stalo něco, co ho donutilo zavolat právě na Linku bezpečí. Kluci ho zavřeli mezi dvojité okno, pral se s nimi, ale bylo jich víc, a tak neměl šanci se ubránit. Nakonec se přihodilo něco neuvěřitelného - vyhodili ho z okna. Chlapec si na ten pád nepamatuje, probral se až v nemocnici, kde se ho ptali, proč to udělal. Celá třída totiž tvrdila, že si stoupl na okno se slovy, že nemůže takhle dál a skočil. Nikdo neřekl ani slovo o tom, čemu byl čtyři roky vystaven a jak to bylo doopravdy.

Na Linku bezpečí se hoch obrátil ještě z nemocnice, kde ho čekala další vyšetření, protože má zlomené obě nohy a je celý potlučený. Má jít také na vyšetření na psychiatrii, kvůli pokusu o sebevraždu - jak uvedli spolužáci.

Volající hoch neuvedl vše na pravou míru hned poté, co byl do nemocnice přijat, protože se bál, že by mu opět nikdo nevěřil. Ale nyní má ještě větší strach z toho, aby z něj neprávem neudělali blázna.

Celý rozhovor byl velmi rozrušený, chlapec často prokládal hovor pláčem a vlastně až okamžik, že by z něj byl „blázen“ na papíře, byl tím momentem, kdy se rozhodl zavolat...

(Uvedený příběh není přepisem reálně uskutečněného hovoru s klientem Linky bezpečí. Jedná se o smyšlený text, který vyjadřuje některé z typických aspektů hovorů na dané téma. Linka bezpečí zachovává naprostou anonymitu svých klientů)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám