Hlavní obsah

Lékaři v Olomouci jako první u nás diagnostikují plod z krve matky

Právo, Miloslav Hradil

Šetrnou diagnostickou metodu, kterou objevil uznávaný vědec Dennis Lo z čínské univerzity v Hongkongu, začali u těhotných žen používat odborníci z Fakultní nemocnice (FN) v Olomouci. Jako první v Česku ji zavedli do klinické praxe v rámci rutinních prenatálních vyšetření.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Novou metodu vyšetření plodu díky krvi matky, podstoupila v olomoucké Fakultní nemocnici i Jana Böhmová.

Článek

Odběrem krve z předloktí matky a analýzou v laboratoři zjistí genetický základ plodu bez nutnosti složitého odběru z plodové vody nebo části placenty během těhotenství uvnitř dělohy, jak se to dělo dosud.

„I když rizika těchto invazivních metod jsou velmi malá, některé ženy z nich mají obavy. Nové postupy chceme v budoucnu využít v co největší šíři,“ řekl novinářům přednosta Ústavu lékařské genetiky a fetální medicíny FN profesor Jiří Šantavý.

V krvi matky lze rozpoznat DNA plodu

Metoda profesora Lo, který ji objevil v roce 1997, podle něj dokazuje, že v krvi těhotné ženy lze rozpoznat a laboratorně oddělit celou genetickou informaci plodu, tedy DNA ještě nenarozeného dítěte.

„S pomocí speciálního analyzátoru pak můžeme určit, zda je dítě ohroženo vrozenými vývojovými vadami či nikoliv. Nová metoda má do budoucna velký potenciál,“ uvedl Šantavý.

Na jeho pracovišti nyní odborníci zavedli zatím pouze jednu část této analýzy. „U budoucích maminek, které mají krevní skupinu s negativním Rh-faktorem, zatímco otec má Rh-faktor pozitivní, zjišťujeme v rámci screeningu v prvním trimestru, jaké složení krve zdědí jejich dítě,“ konstatovala docentka Ishraq Dhaifalah, která v ústavu olomoucké nemocnice vede úsek fetální medicíny.

Pokud by totiž mělo dítě Rh-faktor po otci, existuje riziko, že si matčino tělo začne vytvářet protilátky, což může vést k poškození dítěte nebo dokonce jeho odumření v průběhu gravidity. „Proto se pak těmto ženám podávají léky, které tvorbě protilátek zamezí,“ dodala lékařka s tím, že negativní Rh-faktor má asi 15 procent populace.

Lze tak určit i pohlaví dítěte

Olomoučtí lékaři zjišťují v případě nutnosti také pohlaví plodu. To je důležité proto, že některé dědičné choroby se vážou jen na určité pohlaví. „V budoucnu by metoda mohla pomoci i s odhalením různých chorob včetně Downova syndromu,“ zdůraznil Šantavý.

„Jsme schopni zjistit celý genom, což nám umožňuje nacházet jakékoliv odchylky. Přesnost testů je až 99 procent a lze je provádět od desátého týdne těhotenství,“ informoval novináře profesor Lo.

Zatím lékaři v Olomouci vyšetřili téměř 100 žen, náklady hradí z grantu. Právě nákladnost testů je podle odborníků jedním z negativ nových postupů, časem by jejich cena ale měla klesat. Šantavý odhaduje náklady jednoho vyšetření na zhruba tři tisíce korun.

Odběr krve absolvovala i Jana Böhmová z Olomouce, která je ve 12. týdnu těhotenství. „Jsem Rh negativní, proto mi vyšetření nabídli. Uvítala jsem to. Myslím, že to je metoda vstřícná, tak proč ji nevyužít. Každá matka chce určitě vědět, zda je její miminko v pořádku. Ani já nejsem výjimkou,“ svěřila se nastávající maminka.

Reklama

Související témata:

Související články

Po čem touží české matky

Být matkou je úžasná věc. Rodičovství dává našim životům zcela jiný rozměr a charakter. Ale ruku na srdce – každá žena po nějaké době zažívá „rodičovskou...

Výběr článků

Načítám