Hlavní obsah

Krutá realita: Co by děti měly jíst – a co ve skutečnosti jedí

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina rodičů má představu, že ví, co by jejich děti měly jíst. Většina se také snaží přesně takovou stravu svým dětem dát. Realita je ale úplně jiná – děti jedí spíše to, čemu by se měly vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Banán versus hranolky. Čemu asi dá přednost?

Článek

Zdravé dítě by mělo mít ve stravě dostatek mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. Sacharidy by mělo doplňovat především z rýže, brambor a luštěnin, bílkoviny pak z rybího a drůbežího masa. Jíst by děti měly pětkrát denně, důraz je kladen hlavně na snídani. K pití by měly dostávat nejlépe čistou vodu, případně ředěné stoprocentní ovocné džusy a slabé čaje, samozřejmě bez cukru.

Jaká je realita?

Přesně opačná. Většina dětí nesnídá a o pravidelném stravování pěti až šesti malými porcemi nemůže být řeč. Mezi jídly buď dělají příliš dlouhé přestávky, nebo se naopak ládují od rána do večera. A čím? V průzkumu dětských stravovacích zvyklostí, ve kterém odpovídalo 376 dětí ve věku od 12 do 15 let ze 13 základních škol po celé republice, se jasně ukázalo, že zelenina a ovoce to opravdu nejsou.

Průzkum proběhl v rámci projektu Obezita není náhoda, ve kterém s podporou Všeobecné zdravotní pojišťovny besedují lékaři s dětmi přímo ve školách. Celých 15 % dětí v něm uvedlo, že vůbec nesnídá. Ty, které snídají, obvykle jedí bílé pečivo namazané máslem a marmeládou. Potěšitelná je alespoň stoupající obliba jogurtů a müsli.

Polévku k obědu nejí třetina dětí, což je špatná zpráva nejen z pohledu dietologického, ale i z hlediska pitného režimu. Luštěniny a ryby se v dětském jídelníčku prakticky nevyskytují (luštěniny uvedla jako oblíbené jídlo tři procenta dětí, u ryb to bylo sedm procent), jen málo malých strávníků (7 %) má rádo čistě zeleninová hlavní jídla.

Velmi oblíbené jsou zato hranolky – celých 22 % dětí uvedlo, že hranolky jedly naposledy včera, dalších 25 % si je dopřálo v posledních třech dnech a dalších 26 % v posledním týdnu před dotazováním. Na otázku, kdy naposledy měly zeleninu jako přílohu, naopak nejvíce dětí (téměř 27 %) odpovědělo, že si nevzpomínají.

Pitný režim u dětí prim rozhodně nehraje

Největší hrozbou je ale dětský pitný režim. K obědu a k večeři děti nejraději pijí sladkou limonádu, naopak čistá voda je až na úplném konci žebříčku oblíbenosti. Na otázku, který nápoj je nejzdravější, sice 80 % školáků odpovědělo, že voda a jen dvě procenta uvedla limonádu, jenže 70 % z nich zároveň uvedlo, že sladkou limonádu pije denně.

Průzkum mimoděk ukázal i to, jak děti vnímají reklamu. Čeští školáci mají velmi dobré povědomí o obsahu tzv. hodných tuků v kvalitních margarínech, ale zároveň si myslí, že tučné mořské ryby jsou významným zdrojem nebezpečných „zlých“ tuků. Ve skutečnosti jsou ryby naopak hlavním zdrojem nenasycených mastných kyselin nezbytných pro správný vývoj organismu. Jenže reklama zaměřená na konzumaci ryb je nesrovnatelně menší než kampaně výrobců margarínů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám