Hlavní obsah

Kousání nehtů má původ v psychických problémech

Právo, Václav Pergl

Nepřekonatelný zlozvyk. Zná ho snad každý – kousání nehtů. Je to společenský i zdravotní problém. Podle výzkumu kanadských pediatrů z univerzity v Calgary si nehty okusuje asi třicet procent dětí ve věku do deseti let a dokonce 45 procent dospívajících. Právo s ním seznámila Lenka Hronová z pražské společnosti Glasscare.

Článek

„Kousání nehtů je projevem potlačeného vzteku, nervozity či stresu a dokonce má i svůj lékařský název – onychophagie,“ vysvětluje Hronová. V Česku podobný výzkum učiněn nebyl, ale Právem oslovení lékaři tvrdí, že čísla by mohla být stejná, možná o něco nižší.

„Kousání nehtů je většinou pojeno s psychologickým problémem, a spolu s psychologem se zjednává náprava,“ řekla Právu dětská lékařka z Prahy doktorka Hana Cabrnochová.

Její kolega, lékař Milan Kudyn, soudí, že „pokud léčba není zahájena včas, může se zlozvyk kousání přenést do dospělosti.“

Oba lékaři shodně upozorňují, že nejčastějším spouštěčem kousání nehtů a kůžičky kolem nich bývá potlačování strachu nebo nervozity. V dětství k odstranění pomůže zásah psychologa, v dospělosti už jen pevná vůle nehty si nekousat, nebo speciální hořké laky na nehty.

Společenský i zdravotní problém

Kousání nehtů ale může být vyvoláno nedostatkem vápníku v těle. Okousané nehty nejsou žádnou ozdobou a lidé se za ně většinou stydí a prsty schovávají. Může to mít vliv i na jejich sebevědomí, společenský život, ale také na úspěch při hledání zaměstnání.

„Mnohdy jde o psychickou komplikaci a dotyčný si vůbec neuvědomuje, že si nehty kouše. Měl jsem v ordinaci člověka, který si pravidelně nehty kousal na poradách a kvůli tomu se tak znemožnil, že musel z firmy odejít,“ říká doktor Jakub Malý, soukromý pražský internista.

Kousání nehtů ale může způsobit i zdravotní komplikace. Pod nehty a na rukou je hodně bakterií, které sliznicí úst putují do organismu jako otevřenou bránou. Navíc okousané nehty a poraněná pokožka kolem nich je náchylná k proniknutí infekce.

„Nehet je poškozen a náchylný i k plísním. Takové případy pak u nás léčíme a léčba je dlouhá,“ říká profesor Petr Arenberger, přednosta dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Kousání poškozuje také zuby a může vést k poranění dásní.

A jak situaci řešit, když nepomůže ani psycholog či kožní lékař? „Dříve se nehty dětem potíraly pepřovou vodou, dnes už jsou speciální laky, které se dostanou v lékárně,“ tvrdí doktor Kudyn. Lak je zdraví neškodný, ale chutná odporně hořce. A hořká chuť při kousnutí do nehtu okamžitě upozorní, že nehty se kousat nemají.

Reklama

Související témata:

Související články

Co dělat s nehty, které se lámou

Určitě mám nedostatek minerálů a vitamínů. Tak si bankovní úřednice vyložila své potíže s lámajícími se nehty. Tři měsíce poctivě užívala polyvitamínový...

Nejúčinnější metoda na plísně nehtů

Pozoruhodnou účinnost má nový způsob léčby plísní na nehtech. Bude zřejmě zajímat všechny lidi, kteří se jich nemohou zbavit nebo kterým se plísně vytrvale...

Výběr článků

Načítám