Hlavní obsah

Konzervační látky a barviva způsobují hyperaktivitu dětí

Umělá barviva a konzervanty přidávané do jídla mohou zvyšovat hyperaktivitu u dětí. Podle odborníků z University of Southampton ve Velké Británii jsou nejhorší v tomto směru především ochucené nápoje. U dětí ve věku mezi třemi a devíti roky s hyperaktivní poruchou se při konzumaci takových potravin s uměle přidávanými látkami stav výrazně zhoršuje.

Konzervační látky a barviva způsobují hyperaktivitu dětí

O vztahu mezi umělými látkami přidávanými do jídla a hyperaktivitou se spekulovalo delší dobu.

"Význam naší práce je v tom, že účinky byly prokázány u tříletých a osmi až devítiletých dětí v celé populaci, nejen u těch dětí, které jsou diagnostikovány s poruchou pozornosti a hyperaktivity (ADHD)," tvrdí autor studie psycholog Jim Stevenson. Výsledky svého bádání s kolegy zveřejnil v odborném magazínu The Lancet.

"Velikost účinků je podobná jako u dětí s ADHD," dodal Stevenson. Britský Úřad pro kvalitu potravin (Food Standards Agency) na základě této studie začal projednávat změny doporučení pro rodiče. Úřad zřejmě doporučí, aby dětem předškolního a školního věku nebyly podávány potraviny s umělými barvivy, aromaty a konzervanty.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků