Hlavní obsah

Kdy by rodiče měli začít s dětmi mluvit o sexu

Novinky, bok

Sex je nedílnou součástí lidského života a je tak logické, že by na něj měla přijít řeč i při výchově potomků. Kdy je ale pravý čas sex před dětmi začít zmiňovat? Podle odborníků je to mnohem dříve, než si lidé obecně myslí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Co se týče zmínek o sexu, mnoho rodičů je přesvědčeno, že by se o něm měli s dětmi začít bavit v jejich raném teenagerovském období. Řada z nich také zvažuje oblíbenou konverzaci typu „o včelkách a opylování” květů.

Odborníci na rodičovské vztahy nicméně tvrdí, že první zmínky o sexu by měly přijít mnohem dříve a měly by se nejlépe rozdělit do několika fází.

Jak pro server Independent uvedla poradkyně Michele Borbaová, aby byla vzájemná konverzace efektivní a pro děti přínosná, je zapotřebí s ní pomalu začínat už kolem dvou let věku.

Co by dívky měly vědět, než začnou užívat hormonální antikoncepci

Vztahy a sex

„Z rozhovorů, které jsem vedla s mnoha rodiči i jejich dětmi, se v řadě rodin začíná o sexu mluvit kolem osmého devátého roku dítěte, ale někdy i ve třinácti až šestnácti letech. Podle výzkumu to ale bude mnohem efektivnější, pokud tak začneme už mnohem dříve a pomalu,” tvrdí odbornice.

„Z výzkumů vyplynulo, že malé počáteční krůčky ve zmínkách o sexu jsou pro děti navíc mnohem přirozenější než nárazová ‚přednáška‘ později,” tvrdí.

Odborníci vysvětlují, že to neznamená, že je třeba o pohlavním styku plně edukovat dítě už v batolecím věku. Spíše tím naznačují, že je vhodné v tomto věku začít děti učit správnému pojmenování různých částí těla – a to nikoli používáním různých přezdívek.

Dětská nahota na internetu za mobil nebo cigarety

Internet a PC

Od malinka penis a vagína 

„Učení správných termínů penis a vagína je pro mladší děti mnohem jednodušší než v pozdějším věku. Navíc se velmi brzy naučí, že s rodiči mohou mluvit opravdu o všem,” vysvětluje poradkyně. Jinak se totiž může velmi často stát, že se budou především rodiče cítit velmi nepohodlně, až na dané téma přijde řeč.

Mladiství stále častěji odkládají sex na později

Vztahy a sex

Čím dříve si pak děti utvoří s rodiči vztah, ve kterém budou moci hovořit na jakékoli téma, budou mnohem lépe chápat věci, kterým budou vystavovány, jak se budou postupně vyvíjet.

Správný věk neexistuje

Podle Borbaové tak neexistuje „správný věk”, kdy by se mělo s dětmi o sexu začít mluvit. Důležité je podle ní „zůstat vždy krok napřed před tím, s čím se dítě konkrétního věku může v reálném životě setkat”.

„Bohužel se často stává, že rodiče čekají příliš dlouho. Dítě si tak buď vše zjistí od kamarádů, v horším případě pak získá informace nepřesné,” varuje poradkyně.

Proto je opakovaně lepší s poznáváním sexu a věcí okolo začít mnohem dříve a postupně. A pokud si rodiče netroufnou na osobní konverzaci, vždy se úměrně věku dá mnohé vysvětlit i díky filmům či časopisům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám