Hlavní obsah

Každý šestý dětský čtenář má nejraději mystery a fantasy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fantasy a temné hrdiny, kteří bojují proti všem, považuje až třetina českých dětí za své nejoblíbenější knižní postavy. Tradiční žánry jsou přitom dle průzkumu projektu Čtení pomáhá na ústupu. Obliba vzdorného typu literárních hrdinů, často bojovníků z „temnější“ strany, dala vzniknout novému pojmenování nejmladších čtenářů - generace K. Podle odborníků by ale rodiče měli být obezřetní a vybírat knihy s touto tematikou přiměřeně věku a psychické zralosti dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče by měli být obezřetní a vybírat knihy s mystery tematikou přiměřeně věku a psychické zralosti dítěte.

Článek

Dnešní teenageři mají podle nedávného výzkumu deníku The Guardian pocit, že žijí ve světě nelítostného boje a nespravedlnosti. The Guardian tak označil současnou čtenářskou mládež jako Generaci K – podle hrdinky knihy Hunger Games Katniss. Jedná se o mladou dívku žijící v postapokalyptickém světě, která je nucena bojovat proti všem v morbidní reality show. Hrdinka této knihy je v současnosti jednou z nejoblíbenějších postav i u mladých českých čtenářů.

Ačkoliv mezi čtenáři stále vítězí Harry Potter a Hermiona z kouzelnické ságy, na paty jim šlape nová generace hrdinů. Kromě Katniss z Hunger Games má hodně fanoušků i Will ze ságy Hraničářův učeň či Beatrice ze série Divergence.

Hrdinové z jiných světů tak postupně nahradili ty „všednější“, jakými byli představitelé Správné pětky od Enid Blytonové, foglarovští dobrodruzi či představitelky knih Lenky Lanczové.

„V dnešní době děti čtou rády fantasy, protože je zajímá tajemství nebo záhada. Většina dětí si chce užít napětí, zažít v knize něco tajemného, najít si svého hrdinu, ale očekává dobrý konec. Jen se někam přenést, snít a vrátit se zpět. Děti by však měly pochopit, že se nejedná o realitu, ale o smyšlený příběh. I negativní hrdina totiž může dítě ovlivnit – může se s ním ztotožňovat anebo se ho pak v noci bát. Zde by opravdu měl být výběr knihy přiměřený věku a psychické zralosti dítěte,“ upozorňuje MUDr. Martina Celecká, lékařka se specializací na dětskou a dorostovou psychiatrii.

Foto: archív firem

Knihy pro dívky - zleva:

Tradiční žánry ustupují

Pověsti, historické romány a poezie již děti příliš nelákají. Podle průzkumu má totiž každý šestý čtenář nejraději mystery a fantasy. Nejméně oblíbeným žánrem jsou bajky.

Mezi mladými čtenáři se také objevují žánry, které děti neví, jak zařadit. Populární je dystopie, jež vykresluje vývoj společnosti pesimisticky, nebo fan-fiction – literární počin sepsaný fanouškem již existujícího díla.

Podle Jiřího Dědečka, básníka, textaře a ambasadora akce Čtení pomáhá by přesto rodiče neměli dětem různé knihy ani žánry vymlouvat.

„Nejdůležitější je, že jsou děti vůbec ochotné číst. Musejí se nejdřív prodrat největšími trendy, aby si samy našly v literatuře to pravé. Citlivý člověk se i na takové četbě učí, i ona probouzí zájem o slovo a jeho tajemné významy, o jazyk obecně,“ dodává Jiří Dědeček.

Rodiče by se však měli ubezpečit, že je četba dětí rozmanitá a zcela nepomíjí žánry tradiční.

Foto: archív firem

Knihy pro chlapce - Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přiblížit dětem dobu Karla IV.

V sobotu 14. května oslavíme 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. Jelikož patřil mezi naše nejvýznamnější panovníky, a mimo jiné se...

Výběr článků

Načítám