Hlavní obsah

Každé dvacáté dítě v Česku se narodí po umělém oplodnění

Novinky, Dana Sokolová

Touha po miminku stále více potenciálních rodičů přivádí do center asistované reprodukce. Přestože se v Česku každé dvacáté dítě narodí po umělém oplodnění, stále velká část rodičů o tomto faktu mlčí. Všeobecně pak o dětech "ze zkumavky" panuje v naší společnosti mnoho mýtů, které je nutné dle odborníků odbourat.

Článek

V porovnání s ostatními státy Evropy dochází u nás k umělému oplodnění méně než v jinde. Podle odborníků je to dáno především tím, že mnohé státy mají přívětivější zákony.

"V ČR platí zdravotní pojišťovny ženě tři léčebné cykly za život. Zatímco například v Belgii, kde se rodí po umělém oplodnění každé šesté dítě, i šest cyklů při jednom oplodnění. Navíc pokud se rodiče rozhodnou i pro další děti pomocí asistované reprodukce, pak v Česku pojišťovna hradí pouze zbylé pokusy, ze tří možných, přičemž například v Belgii zaplatí pojišťovna po porodu dítěte "ze zkumavky" znovu dalších šest cyklů," upozornil na rozdíly Tonko Mardešič ze sanatoria Pronatal .

V dubnu proběhl průzkum České gynekologické a porodnické společnosti týkající se neplodnosti a s ní spojenou asistovanou reprodukcí. Podle výsledků lidé v Česku fandí umělému oplodnění, ale chybí jim všeobecné povědomí o tomto způsobu otěhotnění. Stále zde panuje velké množství mýtů. Lidé nejčastěji přeceňují rizika spojená s umělým oplodněným.

Podle primáře Milana Mrázka z centra Iscare IVF  jsou děti po IVF zcela zdravé a normální ve srovnání s dětmi po přirozeném početí. Zatím žádný výzkum neprokázal opak.

Roste věk prvorodiček

V současné době je průměrný věk prvorodiček 29 let. Před osmnácti lety byl tento věk 21 let. Přestože plodnost ženy s vyšším věkem klesá, stále přibývá žen, které rodí později. Velmi často je to dáno tím, že si žena nejprve vybuduje kariéru a zázemí, a až poté přijde na řadu dítě.

Přestože doposud byla neplodnost záležitostí především žen, v současné době je ve stejném procentu problém i na straně mužů. Špatné životní prostředí, hektický životní styl a mnoho civilizačních chorob způsobilo, že velmi klesla i plodnost mužů. Nejčastěji je to dáno malým množstvím opravdu kvalitních spermií.

Podle posledních průzkumů se s neplodností potýká až 20 procent párů. V jedné třetině za neplodnost páru může výhradně žena, v další třetině výhradně muž a v poslední třetině jsou na vině oba. 

Často jedinou šancí na miminko je pro tyto páry asistovaná reprodukce. Podle průzkumů pomůže až 80 procentům neplodných párů. Právě proto gynekologové apelují na naše zákonodárce, aby ještě více podpořili cestu asistované reprodukce.

Příčiny neplodnosti a snížené plodnosti:

U žen:

- poškození nebo ucpání vejcovodů

- chromozomální problémy

- hormonální problémy

- endometrióza (přítomnost sliznice dělohy v sousedních reprodukčních tkáních)

- příliš hustý hlen

- alergie ženy na mužské sperma

- problémy s uhnízděním oplodněného vajíčka

- předčasná menopauza

U mužů:

- pokles kvality spermatu (příliš málo spermií, azoospermie, špatná pohyblivost spermatu, neúspěšný průnik) 

- chromozomální problémy

- autoimunita k vlastním spermiím

- blokáda chámovodů (ucpání kanálku nadvarlete způsobené infekcí, blokáda výtoku spermatu způsobená infekcí)

- Kartagenerův syndrom

- impotence, ejakulační selhání)

- vazektomie

Zajímavé informace o neplodnosti naleznete na: www.stopneplodnosti.cz , www.zenska-neplodnost.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

I pasivní kouření může poškodit plodnost žen

Ženám, které byly v dětství a raném mládí vystavovány tabákovému kouři, hrozí zvýšené potíže s otěhotněním a vyšší riziko potratu. K tomuto závěru dospěli...

Výběr článků

Načítám