Hlavní obsah

Jak vybrat dětem bezpečnou cestu do školy

Rodiče by si před koncem prázdnin měli najít čas a vysvětlit dětem, jak se bezpečně chovat na cestě do školy. Před začátkem školního roku by si s nimi měli celou trasu projít a ukázat jim bezpečná místa pro přecházení, tvrdí odborník na bezpečnost silničního provozu Jaroslav Hořín.

Článek

Rodiče by podle něj neměli nechávat výchovu k bezpečnému chování na silnicích pouze na škole. Děti by si měly vštěpovat tyto zásady hlavně doma, myslí si odborník.

Varuje před špatnými příklady, které mohou rodiče potomkům předat, a pravidla získaná ve škole tak znehodnotit. "Přecházet s dítětem silnici na červenou, když nic nejede, by se do budoucna nemuselo vyplatit," uvedl.

Hlavní zásady pro přecházení

Děti, které do školy nově nastupují, by do ní rodiče měli dovést, míní Hořín. I s dalšími školáky, kteří navštěvují první stupeň základních škol, by si měli před koncem prázdnin projít cestu, myslí si odborník.

Děti by si měly vštípit zejména hlavní zásady pro přecházení, tedy najít bezpečné místo, před přechodem se zastavit, rozhlédnout se na obě strany a rychle, ale ne zbrkle přejít. Odborník varuje zejména před přecházením mezi zaparkovanými auty, kde řidiči školáky nevidí.

Pokud rodič dítě do školy veze, neměl by ani na krátkou vzdálenost opomíjet autosedačku. Ministerstvo dopravy však uvádí, že v motoristicky vyspělých zemích se nedoporučuje, aby žáci cestovali do školy vozy rodičů. Auta před školou totiž komplikují situaci dalším dětem.

Často nedokážou dopravní situaci vyhodnotit správně

Aby byly děti více vidět, je vhodné kupovat jim pestré oblečení a brašny s retroreflexními nebo fluorescenčními prvky.

Hořín řekl, že pamatovat na začátek školního roku by měli i řidiči a dávat větší pozor. Děti totiž často nedokážou dopravní situaci vyhodnotit správně, mají například špatný odhad vzdálenosti a rychlosti blížícího se vozidla. Řidiči by si měli dát pozor také na blížící se poslední prázdninový víkend, kdy jsou silnice plné aut s rodinami vracejícími se z dovolené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám