Hlavní obsah

Jak řešit hlídání dítěte při návratu do zaměstnání před skončením rodičovské

Novinky, Michaela Kadlecová

Chcete, nebo se dokonce musíte vrátit do práce ještě před tím, než vám vyprší klasická rodičovská dovolená? Pak se připravte na značné množství překážek. Sehnat odpovídající péči pro vaše dítě totiž nebude nic snadného.

Foto: Profimedia.cz

Najít dobrou chůvu pro nejmenší není vůbec snadné.

Článek

Pokud se tatínek dítěte nerozhodne, že by chtěl převzít rodičovskou dovolenou on, je třeba si najít profesionální výpomoc, která by péči o dítě převzala. Na výběr je několik možností, ve většině případů je třeba počítat se značnými náklady.

Nejlevnější je obecní péče, která je ale nejméně dostupná. Finančně se liší pochopitelně také to, zda rodič zajistí dítěti soukromou péči, nebo společnou.

Sehnat dobrou chůvu pro nejmenší není snadné

Barbora Lehmke z Prahy se rozhodla vrátit ke své profesi traffic manažerky velmi krátce po porodu druhého dítěte. To se ale narodilo do roka po prvním, takže vlastně hledala chůvu, která by se postarala o čtyřměsíční miminko a rok a půl staré batole, což pochopitelně nebylo snadné.

„Naše chůva požadovala 100 korun za hodinu, dáváme jí ale paušál 20 000 korun na měsíc. Její hledání nebylo vůbec snadné, získat profesionální chůvu, která by se starala o dvě takto malé děti, je extrémně těžké. Našli jsme ji v místní skupině na Facebooku, vzali ji bez doporučení, ani jsme si ji nijak neproklepli, naštěstí vše klaplo. Z agentury nám totiž posílali chůvy, které se nám vůbec nelíbily. V budoucnu plánujeme využít soukromé mateřské školky, kam je možné umístit děti již od sedmi měsíců,“ prozradila.

Cena sto korun na hodinu za dvě děti je spíše neobvyklá. Agentury, které zprostředkovávají chůvy, si účtují kolem dvě stě korun plus příplatek za každé další dítě.

Obecní jesle - levnější varianta

Zatímco dříve měla každá čtvrť vedle školek alespoň jedny jesle, kam bylo možné umístit již několikaměsíční miminka, dnes jich je mnohem méně a vlastně už ani nejde o stejná zařízení jako dříve. Jesle totiž původně provozovalo ministerstvo zdravotnictví, před dvěma lety se jejich provoz uvolnil pro soukromníky, nebo i pro obce.

Zdaleka ovšem neplatí, že každá obec jesle provozuje. Jesle vznikají často při Centru sociální a ošetřovatelské pomoci. Pokud má zájemce trvalé bydliště v místě obce, platí výrazně méně, než pokud jde o zájemce z jiných částí.

Například na Praze 2 se vám postarají již o děti od 6 měsíců za neuvěřitelných 2500 korun, v Českých Budějovicích hlídají v jeslích děti již za 1000 korun, pokud žadatel prokáže, že je v hmotné nouzi.

Jesle většinou nabízejí péči o rok staré děti, v některých případech od půl roku. I v případě, že se na obecní jesle obrátí žadatel, který v místě nemá trvalé bydliště, se platí mnohem méně než v soukromých zařízeních. Například na Praze 5 nabízejí péči pro malé děti již za 6500 za měsíční docházku.

Příspěvky na hlídání

Bohužel, mnoho firem si nechá kvalifikované zaměstnankyně odejít na mnohaletou rodičovskou dovolenou a ani je nenapadne je motivovat k návratu. Jednou z bílých vran je společnost Seznam.

„Průměrný věk zaměstnanců Seznam.cz je 31 let. Není se proto čemu divit, že nám jich každoročně spousty odcházejí na mateřskou dovolenou. A berou s sebou i svou kvalifikaci a know-how, které ženy ve firmě získaly. Proto jsme zřídili firemní mateřskou školku, do které umísťujeme děti už od dvou let věku a vyšli jsme vstříc vracejícím se rodičům s příspěvkem na hlídání dítěte,“ prohlásila Helena Kuklíková, personální ředitelka Seznam.cz.

„Maminka, která se do půl roku od narození dítěte vrátí zpět do práce, získá 5000 Kč měsíčně jako příspěvek na hlídání, a to až do dvou let věku dítěte. Vrátí-li se po roce, bude dostávat 4000 Kč,“ uvedla dále.

Seznam.cz má dnes již více jak 1200 zaměstnanců a pořád roste. „Aktuálně máme na mateřské nebo rodičovské dovolené téměř 100 lidí, což není málo. Uvědomujeme si, že návrat do zaměstnání nebývá vůbec jednoduchý, proto jej chceme našim lidem co nejvíce usnadnit. Ne každý chce totiž zůstávat dlouho doma. Týká se to zejména těch, kteří pracují na zajímavých a rychle se vyvíjejících projektech. Umístit dítě do jeslí je však kvůli kapacitám problematické a školky přijímají děti většinou až od tří let věku. Tím se dřívější návrat do zaměstnání komplikuje. Proto jim s příspěvkem na hlídání vycházíme již téměř rok vstříc.“

Mnoho maminek nechce být od dětí po celý den odloučeno, a tak jim v Seznamu nabízejí práci na zkrácený úvazek, větší flexibilitu pracovní doby nebo práci z domova.

Polovičních úvazků přibývá

Co se týká polovičních úvazků, situace se prý zlepšuje. „V současnosti se firmy snaží vykrývat nedostatek lidí na plný úvazek také tím, že v mnohem vyšší míře nabízejí pozice i na zkrácený a částečný úvazek. Ve většině případů přitom platí, že přednost dostane uchazeč na HPP, je-li takový k dispozici. Zvýšená flexibilita se projevuje i v tom, že si pracovníci mohou určit například jen některé dny či směny, například víkendy a podobně. Nabídek na zkrácené úvazky je rozhodně více než vloni,“ uvedla Jitka Součková z agentury Grafton.

Ideální řešení - firemní školky

Ideálním řešením pro pracující maminky jsou firemní školky. Svou firemní školku má i Seznam.cz, kam mohou děti od dvou let. Bohužel, mezi firmami jde spíše o výjimku, vybudování školky totiž není právě snadné, je třeba splnit mnoho podmínek daných zákonem. O školku usiloval například také T-Mobile.

„V minulosti jsme zkoumali zájem zaměstnanců o podobnou službu, rodiče však dávají přednost integraci dětí v místě bydliště. Nabízíme tedy možnost čerpat příspěvek na tyto služby tam, kde si rodiče sami vyberou,“ uvedla Patricie Šedivá z T-Mobile.

Reklama

Výběr článků

Načítám