Hlavní obsah

Jak připevnit autosedačku? Tři ze čtyř dětí jezdí špatně

Tři ze čtyř dětí jezdí ve špatně upoutaných autosedačkách. Vyplývá to z průzkumu v několika evropských zemích, který si zadal jeden z předních výrobců autosedaček v Evropě.

Článek

"Špatné upoutání přitom může mít stejné následky jako jízda bez sedačky," míní odborník přes dětské autosedačky Petr Wessely.

Autosedačky používá v Česku víc než 70 procent všech řidičů. Nařizuje to nový silniční zákon. Právě od jeho účinnosti se zájem o sedačky zvedl, potvrzuje prodejce. Stále se ale stává, že rodiče sedačku špatně připevní v autě. Pokud má dítě sedačku špatně upoutanou, může v případě nehody vyletět nebo mu může špatně vedený pás poškodit třeba žebra, popsal Wessely.

Průměrné ceny se pohybují mezi 1000 a 5000 korunami. Jsou ale i modely, které špatné upevnění vylučují. Takové stojí i dvakrát více než dražší běžné typy.

"Zákazníci se dělí na dvě skupiny. Část rodičů dá přednost tomu, aby dítě bylo v bezpečí, sledují testy a nakupují ve specializovaných obchodech. Druzí chtějí pouze udělat zadost zákonu a koupí si prakticky cokoliv," řekl Wessely. Dodal, že přibývá těch, kteří si raději připlatí.

Jakou sedačku?

Především je zapotřebí mít sedačku homologovanou českými úřady. Tyto sedačky jsou českými úřady vyzkoušeny a otestovány. Jak je poznáte? Sedačka na sobě musí mít tzv. zkušební značku, která obsahuje:

  • jméno výrobce, jméno produktu
  • použitelnost v automobilech
  • váhový rozsah a rozsah použití
  • písmeno s číslem  v kroužku je zkušební symbol a kód země (E8 - ČR, E1- Německo, E4 - Itálie...)
  • číslo zkušební značky (první dvojčíslí udává současnou verzi normy / 03/- sériové číslo

Sedačky jsou většinou Universal, tedy se smí používat ve všech automobilech. Pak se ale vyskytují také mnohem bezpečnější sedačky ISOFIX. Při této technice je speciální sedačka jednoduše zasunuta do uložených západek ve voze. Montážní chyby při této technice jsou prakticky vyloučeny. Je-li to ve Vašem autě možné, měli byste sedačku standardu ISOFIX používat.

Základním kritériem pro výběr je váha dítěte. Proto jsou sedačky rozděleny do skupin od 0 až III, které odpovídají určité váhové kategorii (0-13 kg, 9-18 kg, 15-25 kg a 22-36 kg). Orientačně jsou také uvedeny věkové hranice.  

Správné upoutání

Sedačka nesmí být v pásu položená volně. Musí být jím zychycená v nejzažší možné poloze, aby měl pás možný prostor pro zachycení rázu. Se sedačkou by správně nemělo být možné ani pohnout. Také dítě nesmí být v pásech upoutáno příliš volně. Pod pás se vejde pouze dlaň ruky. Pásy nesmí jít přes krk. Ideální poloha bederní části pásu je mírně nad ohybem těla.

Velkou chybou, která je však i postižitelná zákonem, je instalace dětské sedačky na sedadlo spolujezdce proti směru jízdy, pokud není vypnutý airbag. Při nárazu by se tento záchraný systém vystřelil a dítě v sedačce by "přibil" obličejem k opěrce hlavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám