Hlavní obsah

Ideální den na početí lze určit velmi spolehlivě

Novinky, das

Rozhodli jste se s partnerem počít miminko a rádi byste věděli, kdy je ten nejpříznivější den pro početí? Pomoci vám mohou ovulační testy.

Článek

Zdravá žena v produktivním věku má ovulaci každý měsíc, přibližně 12.-15 dní po poslední menstruaci. V této době dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku a může tak nejsnáze dojít k oplození vajíčka spermií.

Jelikož k oplození vajíčka může dojít jen za velmi krátký čas /24 hodin až maximálně 72 hodin po ovulaci/ a každá žena může mít ovulaci v jiné dny, bývá mnohdy složité nalézt ten nejoptimálnější čas pro početí.

Pokud máte pravidelnou menstruaci lze ten nejvhodnější čas spočítat pomocí speciální kalkulačky, kterou naleznete např. na serveru Ženská neplodnost .

Další možností je měření tzv. bazální teploty. Toto měření je často velice zdlouhavé a nepřesné.

Asi nejpřesněji lze ovulační dny zjistit pomocí ovulačních testů, které fungují podobně jako těhotenské testy s tím rozdílem, že se v moči určuje přítomnost tzv. luteinizačního hormonu (LH) místo těhotenského HCG hormonu. LH je nejprve vyplavován do krevního oběhu a posléze do moči. Jeho výskyt je v období ovulace v moči ženy několikanásobně vyšší než v jejích neplodných dnech. Monitorováním nárůstu LH v moči je tak možné určit nejvhodnější dobu na oplodnění vajíčka.

Ovulační testy pracují s močí nebo slinami

Na trhu se můžeme setkat s několika druhy ovulačních testů. Některé pracují s močí - tedy určují přítomnost LH v moči. Nejlevnější test se dá sehnat za přibližně 38 Kč, ten nejdražší asi za 80 Kč.

Dražší variantou jsou ovulační testy pracující se slinami - struktura slin se svým tvarem během ovulace mění z nepravidelné na kapraďovitou. Řešením by mohly být tzv. kapesní mikroskopy, které lze použít opakovaně a stojí asi 500 Kč.

Podle výrobců jsou ovulční testy vysoce spolehlivé – až v 99 % dokážou správně určit ovulaci ženy. Existují však faktory, které mohou detekci LH v moči ovlivnit jako odebraná moč ve špatnou dobu, příliš nízká hladina LH v moči či užívání nějakých léků.

Nespěchejte, vše má svůj čas

Závěrem je důležité říci. Sexuologové se shodují v tom, že by se partneři na plánované miminko neměli upnout. Pokud se vše nepodaří okažitě, je zapotřebí zůstat v pohodě a nic nevzdávat. Každopádně by si všichni měli uvědomit, že nelze odvozovat sex od ovulace. Pro zachování fungujícího vztahu je nutné mít pohlavní styk se svým partnerem i mimo plodné dny.

Reklama

Související články

I mužům tikají biologické hodiny

Nejen ženy, ale také muži by měli zvážit, zda počnou dítě v mladším nebo starším věku. Zatímco ženské biologické hodiny spojené s faktem, že s narůstajícím...

Telefon zvoní, je čas počít miminko

Ženy v Japonsku může na jejich plodné dny upozornit telefon. Do telefonu zadají data menstruace a on jim v pravý čas oznámí nejpříhodnější dobu pro početí...

Výběr článků

Načítám