Hlavní obsah

Horší známky na vysvědčení vyžadují strategii

Poslední den školního roku bývá často v rodinách rušný. Někdy proto, že se oslavuje, jindy proto, že nálada rodičů klesne na bod mrazu, případně vybuchnou negativní emoce. Podle psycholožky Lucie Bukovské by se na tento den měli pečlivě připravit jak školáci, tak dospělí.

Článek

Žáci, kteří cítí, že výsledky jejich snažení nevyvolají pochvalu, by si měli promyslet, proč jejich známky nesplňují očekávání, a zkusit si vytvořit plán vlastní aktivity pro příští školní rok a ten rodičům předestřít už v okamžiku, kdy jim ukážou vysvědčení.

Bukovská říká, že děti většinou neprohloupí, když raději nejprve maminku nebo tatínka informují o známkách telefonicky. Dospělí zpravidla do večera "trochu vychladnou" a domluva je rozumnější.

Rodičům doporučuje, aby si promysleli, co by sami mohli udělat pro to, aby jejich dcery a synové měli práci na známkách v budoucnosti lehčí. Měli by si také vzpomenout na to, že ve svých školních letech nedostávali jen jedničky a že vysvědčení není otázkou života a smrti.

Vysvědčení je i vizitkou rodičů

Pracovníci Linky bezpečí se shodují na tom, že rodiče by měli při hodnocení vysvědčení především zachovat klid a vlastní slova vážit na "lékárnických váhách". Doporučují, aby rodiče děti nedeptali výčitkami ani hrozbami. Konec konců známka je subjektivním hodnocením učitele a není pouze vizitkou dítěte, ale také rodiče, připomínají odborníci na dětskou duši.

Podle psycholožky Ilony Špaňhelové dobré rodiče vysvědčení nikdy nepřekvapí, protože sledují školní výsledky svých ratolestí kontinuálně. Varuje také před nákladnými dárky, které někteří rodiče slibují dětem jako cílovou prémii za vysvědčení. Děti si mohou na takové situace zvyknout a mohly by v budoucnu vyžadovat odměnu za všechno, co udělají, třeba i za to, že umyjí nádobí. Odměnit za vysvědčení lze děti podle Špaňhelové nejlépe společně stráveným časem, o jehož náplni rozhodne výhradně dítě. Může to být hezký výlet, stejně jako návštěva cukrárny či pizzerie.

V den vysvědčení mají rušno na Lince důvěry

Den vysvědčení se každoročně projeví na Lince důvěry zvýšeným počtem telefonátů. Linka důvěry pro tento den mimořádně uvede do provozu od 14:00 do 20:00 Rodičovskou linku s číslem 283 852 222, která jinak funguje jen v pondělí a ve středu. Loni se na ni podle datového analytika Petra Hořejše obrátilo v den vysvědčení 15 dospělých. V průměru na ni volá 28 lidí za měsíc.

Na Linku bezpečí na číslo 800 155 555 se loni poslední den školního roku dovolalo 1300 dětí. Z toho 188 hovorů patřilo mezi takzvané tématické hovory, což znamená, že šlo o konkrétní problém, který pracovníci linky nějakým způsobem s volajícím řešili. Vysvědčení se týkalo 60 hovorů.

Tak jako každý den bude v pátek v provozu od 8:00 do 22:00 také Linka vzkaz domů na čísle 800 111 113. Je určena zejména dětem, které jsou na útěku nebo o něm uvažují.

Reklama

Související články

České celebrity a jejich vysvědčení

V úterý se ve školách rozdávalo dětem vysvědčení. Jak na tom s prospěchem ve školních lavicích byli herci z oblíbeného seriálu Rodinná pouta nebo moderátoři...

Nezkažte si vysvědčení

Dítka školou povinná mají před sebou poslední měsíc písemek a urputného zkoušení. Než se budou moci oddat prázdninovému lenošení, musí zdolat poslední...

Výběr článků

Načítám