Hlavní obsah

Dospívají už i předškolní dívenky

Právo, fer

Proč se tak děje, není zřejmé, ale jedno je jasné: Puberta nastává u děvčat stále dříve. Téměř polovina Američanek černé pleti a 15 procent bělošek vykazuje známky puberty už v osmi letech, některá děvčatka se však začínají měnit v ženu ještě dříve, v pátém, výjimečně dokonce ve čtvrtém roce života.

Článek

A tak se například loni stalo, že matka čtyřleté Skyly Jonesové z americké Georgie zaznamenala krev v moči své dcerky. Lékaři se domnívali, že může jít o infekci v ledvinách a nasadili antibiotika, jenže tato diagnóza se nepotvrdila.

Důvod objevil až endokrinolog Andrew Muir - zjistil, že jde o začínající menstruaci, což potvrdily i změny na těle. Další vyšetření pak prokázalo, že se za příliš rychlým nástupem puberty skrývá porucha činnosti štítné žlázy.

V jiných případech však zdaleka tak prokazatelné příčiny nejsou. Zatímco dříve lékaři prakticky neznali případy, že by dívenkám rostla prsa a pubické ochupení před desátým rokem života, nyní je je to jev zcela běžný už v osmi letech.

"Může to mít mnoho důvodů," soudí dr. Muir. "Některé souvisejí s genetickými faktory, jiné se změnami prostředí a někdy prostě nevíme, proč se to děje."

Reklama

Související články

Co dělat, když dítě začne krást

Poměrně dost rodičů přichází do psychologických poraden kvůli tomu, že jejich dítě něco ukradlo. Je však potřeba zdůraznit: není krádež jako krádež. Podstatný...

Výběr článků

Načítám