Hlavní obsah

Do třiceti let žena vyčerpá 90 procent vajíček vhodných k oplodnění

Edinburgh

Proč po třicátém roce života ženě prudce klesá šance na početí potomka? Protože naprostou většinu svých rezervoárů kvalitních vajíček vyčerpala.

Článek

Lékaři z Edinburghu teď zjistili, že než oslaví žena jednatřicáté narozeniny, z jejího těla odejde 90 procent veškerých zásob vajíček. Oněch zbylých deset procent má až do přechodu. A nejlepší vajíčka navíc tělo vylučuje v období mezi dvacátým a třicátým rokem života.

Takže po třicítce je vajíček nejenže mizivý počet, ale nízká je také jejich kvalita. Podle expertů z University of St. Andrews a Edinburgh University se rodí žena v průměru se třemi stovkami tisíc vajíček. Ale jejich počet klesá v mnohem vyšší míře, než se dosud soudilo. Studie ze Skotska potvrzuje, že ve třiceti letech má z této zásoby žena už jen 12 procent a ve čtyřiceti už jen tři procenta.

„Náš výzkum dokazuje, že se plodnost žen po třicítce obecně velmi přeceňuje,“ tvrdí doktor Hamish Wallace.

Plodnost jednotlivých žen se ale může velmi lišit. Tým ze Skotska objevil jedince, jejichž maximální rezervoár obsahoval dva milióny vajíček, ale také jen 35 tisíc. Taková žena může být po třicítce téměř neplodná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám