Hlavní obsah

Dnešní matky se již nechtějí rozhodovat mezi kariérou a rodinou

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční koncept tříleté rodičovské dovolené, během níž se žena věnuje výhradně dětem a rodině, je minulostí. Stále více žen se touží zapojit do pracovního procesu dříve. Ale to ještě neznamená, že by ženy chtěly pracovat hned na plný úvazek. Podle průzkumu serveru Mámavpraci.cz by většina žen po návratu z rodičovské dovolené upřednostnila poloviční úvazek či projektovou spolupráci se zaměstnavateli.

Foto: Profimedia.cz

Ženy si dnes přejí zůstat profesně aktivní i v době, kdy pečují o malé děti.

Článek

Ženy si dnes přejí zůstat profesně aktivní i v době, kdy pečují o velmi malé děti. Téměř devět žen z deseti by se do profesního života rádo (alespoň částečně) zapojilo mnohem dříve než v tradičních třech letech věku dítěte a prakticky každá druhá maminka by ráda pracovala i s dítětem mladším 18 měsíců. Z šetření vyplývá, že maminek, které si přejí znovu pracovat již v okamžiku, kdy mají doma dítě mladší šesti měsíců, je více než těch, které o práci uvažují, až když mají dítě starší tří let.

Průzkum překvapivě ukázal i to, že nadpoloviční většina dotázaných žen při rodičovské dovolené (RD) skutečně alespoň částečně pracuje. Z těch maminek, které při RD pracují, však jen každá třetí tak činí u zaměstnavatele, u kterého čerpá rodičovskou dovolenou.

Touhu po práci již krátce po narození dítěte vyvolává obvykle potřeba nesoustředit se jen na dítě, ale přemýšlet také nad něčím jiným.

Ženy, které se do práce zapojují později, než by si ideálně představovaly, uvádějí jako hlavní důvody nedostatek alternativních možností hlídání dětí a potíže s nalezením vhodných nabídek práce (tj. umožňujících sladit práci s péčí o děti).

Pracovat ano, ale jinak

Přestože ženy masivně vyjadřují přání profesní aktivity v průběhu rodičovské dovolené, jen jedno procento dotázaných uvažuje o plném úvazku. Nejčastěji by maminky volily úvazek poloviční, či projektovou spolupráci se zaměstnavateli.

Představu o tříleté rodičovské a následném nástupu na klasický plný úvazek bourá i zjištění, že poloviční či více než poloviční úvazek by šest žen z deseti preferovalo i bezprostředně po rodičovské dovolené. Jen asi dvě z deseti maminek by se po RD rády vracely na úvazek plný a každá desátá by naopak volila jen projektovou spolupráci se zaměstnavatelem.

Až 75 procent dotázaných žen by plný úvazek volilo později než ve standardních třech letech dítěte, ideálně až v osmi letech dítěte.

Po skončení RD se asi třetina žen vrací ke svému původnímu zaměstnavateli. Většina jej však při “návratu do práce” mění a rodičovství se tím stává významným spouštěčem kariérních změn. Za zmínku stojí i to, že pro zhruba každou desátou ženu je RD příležitostí k tomu, aby se zaměstnala sama, a po jejím skončení v započaté aktivitě pokračuje a k zaměstnavateli se nevrací.

Ženy se nechtějí rozhodovat mezi rodinou a kariérou

Dnešní ženy již nechtějí být nuceny se rozhodovat mezi rodinou a kariérou. Nechtějí omezit svou životní roli po dobu několika dlouhých let tzv. rodičovské dovolené pouze na roli mateřskou, ale nechtějí ani volit stoprocentní pracovní nasazení a odsunutí dětí do péče chůvy.

I v roli matek se chtějí rozvíjet, mít svůj vlastní život, práci, která je stimuluje, ale současně chtějí opravdu vychovávat své děti. Klíčové je zjištění, že toto platí jak pro maminky batolat, tak i dětí mladšího školního věku. A pro všechny tyto ženy je nabídnutá flexibilita a alternativní úvazek prioritou číslo jedna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám