Hlavní obsah

Dětská touha po mase je vrozená

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podle britských odborníků se děti rodí jako masožravci. Jejich chuť na maso je údajně vrozená a malí lidé se jí nemusejí učit. Naopak chuť na zeleninu, ovoce a sladkosti získávají až s postupem stráveného času mimo matčinu dělohu.

Článek

Výzkumem novorozenců, především jednovaječných dvojčat, se zabývala doktorka Jane Wardlerová z Londýna. Zjišťovala u rodičů, jaké stravovací návyky jejich tvorečkové mají a která jídla preferují. "Bývá to tak, že děti v prvních měsících života vyjadřují rodičům, co jim chutná a co nikoli. Pozorné matky se pak většinou snaží podávat svým potomkům takové potraviny, které miminka nadšeně pojídají. Děti se ale na druhou stranu musejí učit jíst to, co je na jídelníčku každé kultury běžné," míní doktorka Wardleová.

Podle expertů z Londýna má výzkum velkou váhu právě proto, že byl prováděn na vzorku jednovaječných dvojčat. Ta mají identické geny a psychologové snadno poznají, které vlastnosti jsou vrozené a které získané. Rodiče podle poslední studie mají na utváření chutí dítěte zásadní vliv. Vrozená je touha po konzumaci masa a bílkovin, ostatní potraviny se mladí jedinci teprve naučí mít rádi.

Reklama

Související články

Ohrožují levné uzeniny naše zdraví?

V létě si na výletech nebo u táboráků dopřáváme daleko častěji buřty, klobásy, případně párky opečené nad ohněm. Mezi lidmi se traduje, že tyto levné uzeniny...

Bez sóji není zdravý jídelníček úplný

Čím dál častěji se ozývají hlasy, že maso stačí člověku dvakrát třikrát týdně. Někteří se k němu stavějí zcela přezíravě, jiní celkem vstřícně. Otázka ale je,...

Výběr článků

Načítám