Hlavní obsah

Děti zapsané do pasu rodičů nepotřebují vlastní doklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rodiče, kteří si do konce srpna 2006 nechali zapsat potomky do svého pasu, a doklad je stále platný, nemusí dětem do 15 let pořizovat pro společnou cestu do zahraničí jejich vlastní pas.

Článek

Přísnější pravidla, která rušila možnost zápisu dětí do pasu rodičů, zavedl v roce 2006 bývalý ministr vnitra František Bublan. Nová směrnice se ale stala terčem kritiky. Lidem se především nelíbilo, že česká praxe je přísnější než v jiných evropských zemích.

Současný ministr Ivan Langer tehdy prohlásil, že stát přijal evropskou směrnici v nesmyslně přísné variantě. Po svém nástupu do funkce pak prodloužil platnost dřívějších zápisů, a od března 2008 zavedl opětovnou možnost zápisu. Nový zákon se ovšem vztahuje pouze na děti do deseti let.

Pro cestování do zahraničí mohou děti do 15 let použít svůj vlastní cestovní pas. Pro malé děti do pěti let vyžaduje zákon cestovní doklad s fotografií. Kvůli rychlé změně podoby dětí platí jen jeden rok a rodiče za jeho pořízení zaplatí 50 korun. Děti ve věku od pěti do 15 let již dostávají pasy s biometrickými údaji, tedy s digitálními otisky prstů a digitální fotografií, které platí pět let. Vydání takového dokladu vyjde na 100 korun.

Při cestování do zemí EU je rovněž možné použít občanský průkaz, který byl vydán nejdříve v polovině roku 2000. Pro společné cesty rodičů s dětmi ale ministerstvo vnitra tento způsob nedoporučuje. Do občanských průkazů rodičů se totiž zapisuje rodné číslo dítěte, které nemusí být pro úřady v cizině srozumitelné. Rodič pak může mít problém s prokázáním identity potomka. Výjimkou je Slovensko, kde s rodnými čísly problém není.

Reklama

Související témata:

Související články

Cestování s rychlopasem je rizikem

Vyhoštění ze země a v pasu razítko "nežádoucí osoba". To se může stát českému turistovi například v Thajsku, pokud do země cestuje s tzv. bleskpasem. Mnoho...

Výběr článků

Načítám