Hlavní obsah

Dětem prospívají imaginární kamarádi

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Spousta rodičů se obává, že pokud si jejich dítě vypráví s někým, kdo ve skutečnosti neexistuje, není s jejich ratolestí všechno v pořádku. Jenže právě fantazijní přátelé a hraní si s nimi jsou pro duševní vývoj dítěte velmi prospěšné.

Článek

Podle Karen Majorsové z londýnského Institutu vzdělávání nejsou imaginární přátelé znakem, že dítě má problémy se začleněním do společnosti skutečných vrstevníků, ale naopak poukazují na fakt, že má dotyčný jedinec aktivní představivost.

Takoví fantazijní kamarádi poskytují svému tvůrci důvěru, ale dávají mu také pocit sebevědomí. "Obrazotvorné děti si mohou tvořit imaginární přátele. Tito kamarádi mohou příznivě působit na sebevědomí dítěte," potvrdila Majorsová.

Dívky si představují mladší kamarády, chlapci naopak

"Je to normální fenomén normálních dětí. A jeto velmi zdravé," dodala expertka na vývojovou psychologii a vzdělávání. Podle ní mají dívky tendenci vytvářet si fantazijní přátele, kteří jsou mladší jejich věku, zatímco chlapci naopak starší a hrdinštější.

Nejčastěji si smyšlené kamarády vytvářejí děti, které dělí velký věkový rozdíl od sourozenců. Velmi časté jsou tyto fantazijní osoby u jedinců, kteří se stali oběťmi šikany či zneužívání.

"Děti, které mají imaginární společníky, mají lepší komunikační schopnosti," tvrdí uznávaná britská psycholožka Anna Tobyová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám