Hlavní obsah

Co se stane, když v těhotenství pijete alkohol

Většina lidí, kteří vidí budoucí maminku se sklenkou alkoholu v ruce, ví, že svému dítěti může ublížit a hromadně ji odsoudí. Někdy ovšem žena netuší, že je v jiném stavu a vesele se účastní nejrůznějších večírků plných alkoholu a cigaret. Když zjistí, že je těhotná, vyděsí se...

Článek

Neexistuje žádný důkaz, že by mělo několik příležitostných skleniček v časné fázi těhotenství škodlivý vliv na embryo. Ale! Pokud byste opravdu pravidelně alkohol konzumovaly, přibíjíte miminku hřebíčky do rakve. Narodit se vám může retardované dítě!

Pokračující pravidelná konzumace alkoholu v průběhu těhotenství je však spojována s řadou problémů u potomků. Není to nijak překvapivé, když si uvědomíte, že alkohol vstupuje do krevního oběhu plodu v přibližně stejné koncentraci, jako se nachází v krvi matky, každou skleničku, kterou matka vypije, sdílí se svým dítětem. Dítě se ovšem s alkoholem nedokáže vyrovnat tak lehce jako dospělý! 

Kocovina na celý život

Pokud byste pila asi šest dvojek vína denně, hrozí u vás nejen porodní komplikace, ale u dítěte se může objevit tzv. syndrom alkoholismu plodu, který je popisován jako kocovina trvající celý život. Narozené dítě bude mít podprůměrnou porodní váhu, bude mentálně zpomalené a objevit se u něj mohou i deformace hlavy, končetin, apod. Lékařské studie píší o vadách srdce a mozkových anomáliích.

Nebude žádným neštěstím, vypijete-li výjimečně jednu sklenku vína při oslavě narozenin apod. Vždy to však spojte s konzumací jídla, které brání rychlejšímu vstřebávání alkoholu. Ale raději se alkoholu vyhýbejte!  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám