Hlavní obsah

Chytré těhotenské testy odhalí, jakého pohlaví bude vaše dítě

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těhotenské testy, které umějí odhalit pohlaví dítěte? Takový test loni způsobil revoluci mezi těhotnými v Americe. Chytrý test prý dokáže odhalit pohlaví miminka z moči s téměř naprostou přesností již v desátém týdnu těhotenství, tedy dříve, než to dokáže ultrazvukové vyšetření. Nyní jeho kouzlo začínají objevovat i těhotné u nás.

Foto: Profimedia.cz

Co je lepší? Pátrat po pohlaví dítěte, nebo se nechat překvapit?

Článek

Princip prvního inteligentního testu je jednoduchý. „Nastávající maminka si udělá doma test z ranní moči a během deseti minut se testovací proužek zbarví buď dooranžova, a to znamená, že se narodí holčička, nebo dozelena, což značí, že se narodí chlapeček. Test funguje na záchytu hormonů obsažených v moči těhotné. Přesný princip však není možné prozradit, výrobce má celý postup chráněn a patentován,“ vysvětluje výhradní dovozce Jan Krupík.

Výrobce si je svým patentem natolik jistý, že poskytuje devadesáti až stoprocentní spolehlivost. „Výrobce garantuje devadesát procent, v praxi ale uznáme všechny reklamace. Těch deset procent neúspěšnosti ponechává výrobce na situace, kdy test z nějakého důvodu neproběhne.

V Česku test za dva měsíce, během nichž je v prodeji, zatím vyzkoušelo asi šedesát žen, z toho jednou neproběhl,“ upřesňuje Krupík.

Přesto, že inteligentní test, který dokáže rozpoznat pohlaví dítěte, je prvním na světě svého druhu, zdaleka není jedinou metodou, jak je možné pohlaví dítěte ještě před narozením určit.

Ultrazvuk odhalí pohlaví koncem třetího měsíce

„Na ultrazvuku lze stanovit pohlaví koncem třetího měsíce těhotenství, tedy kolem 12. týdne, ale vyžaduje to zkušeného sonografistu a kvalitní ultrazvukový přístroj. Také je důležité uložení plodu, které musí být optimální tak, aby bylo pohlaví vidět, což vždy není,“ říká docent Pavel Calda z gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

A je vůbec dobré, aby nastávající rodiče předem znali pohlaví dítěte? „Jsou situace, kdy je to třeba, například u některých nemocí. Zde bychom ale nevycházeli z výsledku takto udělaných testů. Pokud chce maminka znát pohlaví potomka jen z vlastního zájmu, ani zde není důvod jí nevyhovět,“ komentuje docent Calda.

Někdy je ale lepší po pohlaví dítěte přece jen příliš nepátrat. „Může se stát, že se maminka upne k tomu, že se jí narodí například holčička, a pak s narozením chlapečka přijde zklamání, které se může promítnout i do vztahu k dítěti. V takovém případě je raději lepší vše nechat na přírodě a nepředbíhat událostem. Na druhou stranu přepečlivé maminky mohou uvítat, když mají dost času na to, připravit si vše, co miminko bude potřebovat. Pokud znají pohlaví svého potomka, mohou se v přípravách a nakupování lépe orientovat,“ říká psychiatr Jan Cimický.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak často se milovat, když plánujete miminko

I když některé ženy otěhotní velmi snadno, stále více žen to štěstí nemá a to i přestože nemají žádné zdravotní problémy, které by jim v početí miminka...

Výběr článků

Načítám