Hlavní obsah

Asijská kuchyně a její vhodnost pro děti

Novinky, Jitka Tomešová, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky široké nabídce v restauracích i v obchodech si Češi oblíbili množství nejrůznějších mezinárodních specialit. U dospělých nehrozí při rozumném zkoušení nových a nezvyklých pokrmů téměř žádný problém, jinak je tomu však u dětí. Existují méně obvyklé ingredience, které dětskému organizmu příliš neprospívají. Tentokrát se zaměříme na Asijskou kuchyni.

Foto: Archív, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pod pojmem "čínský pokrm" si mnoho lidí představí hlavně instantní polévku nebo smažené nudle z bistra. To bychom ale asijské kuchyni velmi křivdili.

Naopak v typickém asijském, tedy čínském, japonském nebo thajském pokrmu, nebude určitě chybět zelenina, která se i tepelně zpracovaná  zahrnuje do denního doporučeného množství. Podle filozofie tradiční čínské stravy by se dokonce syrová zelenina neměla vůbec jíst, přednost tedy dostává zelenina lehce orestovaná, dušená, vařená atd.

Sója jen v rozumném množství

Asijská kuchyně nešetří sójou a výrobky z ní. O příznivých účincích sóji na lidské zdraví bylo napsáno mnoho, málokdo si však uvědomuje, že v příliš velkém množství může sója i škodit, zejména malým dětem. Obsahuje totiž tzv. antinutriční látky, které brání využití některý vitaminů či enzymů. V sóji navíc najdeme v hojné míře i látky, které jsou podobné ženským hormonům estrogenům. Ty mohou ve větším množství způsobovat potíže s dospíváním, především u dívek.

Velmi používaným výrobkem ze sóji je sójová omáčka. Je součástí mnoha receptur, které můžeme najít v kuchařských knihách, i velkého počtu jídel, jež lze objednat v restauraci. Nadměrné množství přidané omáčky však pokrm rozhodně "asijštějším" neučiní. S omáčkami - ať už sójovou, rybí či jinou - je třeba při přípravě jídel pro děti zacházet šetrně, na druhou stranu se nemusíme bát zkoušet nové chuti.

Mějte ale na paměti, že děti upřednostňují spíše jídla jednodušší a jejich strava by měla být co nejpřirozenější. Informace o složení omáčky nalezneme na obalu výrobku a tak budeme vždy s jistotou vědět, jaké suroviny byly při její výrobě použity.

Netradiční suroviny a chuti

Řada asijských specialit se vyznačuje použitím nejrůznějších druhů ostrých a pikantních koření. Ta však nejsou pro malé děti vhodná, mohou u nich totiž vyvolat střevní potíže, nemluvě o tom, že takové jídlo pravděpodobně nebude většině dětí chutnat.

Velký pozor by si měli dát rodiče alergických dětí. Kvůli hojnému používání netradičních surovin (např. různých druhů zeleniny, ovoce a nejrůznějších živočichů včetně hmyzu, ale i zmíněné sóji) v kombinacích a kulinářských úpravách, na které není náš organizmus zvyklý, bychom mohli děti vystavit nepříjemným zážitkům s alergickou reakcí.

Asijské speciality podle Bc. Miroslava Kubce - šéfkuchaře hotelu InterContinetal a prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Každá z asijských kuchyní má svou vlastní historii a vlastní světoznámé speciality. Pro všechny je však typické, že neznají chody a všechna jídla servírují najednou. Kuchař vždy usiluje o harmonii mezi vzhledem, vůní, sladkou, kyselou, slanou a hořkou chutí.
Koření a přísady - mezi typické asijské přísady patří sójová, ústřicová a rybí omáčka, dezertní víno, rýžový ocet, miso pasta, čínské houby a další. Z koření je důležitý zázvor (čerstvý i mletý), chilli, pepř, česnek, dále kari a různé kari pasty. V Thajské kuchyni se neobejdeme bez kokosového bou se domnívat, že musí všechna orientální jídla pálit - naopak. Na své si přijdou i ti, kteří ostrou chuť nevyhledávají.
Zelenina a rýže - hrají v asijské kuchyni významnou úlohu. Mezi pro nás méně obvyklé patří klíčky mungo či bambusové výhonky, často se však setkáme i s "obyčejnou" mrkví či fazolovými lusky atd. Pokrmy bývají doplněny i sójovým tofu, které na sebe váže chuti ostatních surovin. V Asii se pěstuje nepřeberné množství druhů rýže a ta proto tvoří častou přílohu, obvyklé jsou i rýžové (skleněné) nudle. Bohatým zdrojem minerálních látek jsou mořské řasy, obsahují i velké množství vitaminů a lehce stravitelných. Mořské řasy jsou důležité např. při přípravě japonského sushi.
Recepty asijské kuchyně vhodné pro děti

Kari s kuřecím masem (z Thajska), 5 porcí

Suroviny: 500 g kuřecích prsou, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce podzemnicového oleje, 1 polévková lžíce zelené kari pasty (prodává se hotová v obchodě), 425 g kokosového mléka nebo krému, šálku kuřecího vývaru (v případě použití kokosového krému), 2 polévkové lžíce nasekaného zeleného koriandru nebo petrželky , 1 lžička rybí omáčky (není nutné)

Postup: Kuřecí maso nakrájíme na kostky. Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme najemno. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a orestujeme cibuli a česnek. Přidáme kari pastu a necháme asi 1 minutu rozehřát. Do pánve vložíme kostky kuřecího masa a zalijeme kokosovým mlékem nebo krémem a  vývarem. Vaříme po dobu asi 20 minut nebo dokud není maso hotové. Nakonec vmícháme koriandr nebo petrželku a rybí omáčku, dále už nevaříme. Podáváme s dušenou jasmínovou rýží nebo nudlemi.

Sladkokyselé vepřové (z Číny), 5 porcí

Suroviny: 500 g libového vepřového masa (nejlépe z kýty),  2 stroužky česneku nasekané najemno, 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje, 2 malé cibule, nakrájené na čtvrtiny, šálku kuřecího vývaru, 225 g sterilovaného ananasu se šťávou, 1 polévková lžíce hladké kukuřičné mouky, šálku rajského protlaku, lžíce nastrouhaného čerstvého zázvor, 2 lžičky bílého octa, 2 polévkové lžíce hnědého cukru, šálku nakrájené červené papriky,  šálku nakrájené okurky, šálku malých kukuřiček, 100 g malých žampionů nakrájených na čtvrtiny

Postup: Vepřové maso nakrájíme na malé kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět. Odebereme z pánve. Maso rychle opečeme, do pánve vrátíme cibuli a česnek, přidáme vývar a uvedeme do varu. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi 30 minut nebo dokud není maso měkké. Scedíme ananas a šťávu promícháme s kukuřičnou moukou. Do pánve přidáme ananas, rajský protlak, zázvor, ocet, cukr, pepř, okurku, kukuřici, houby, papriky a povaříme cca  5 minut. Nakonec přidáme směs ananasové šťávy a kukuřičné mouky a ještě 2 minuty vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Podáváme s rýží nebo nudlemi.

JItka Tomešová - Nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí, www.vyzivadeti.cz .

Reklama

Související články

Čínská medicína v české kuchyni

Byla to zoufalá situace. Jana Arcimovičová z Kosovy Hory u Sedlčan jezdila se svou pětiletou dcerou Petrou neustále k doktorům. Dívku trápil zánět středního...

Čínská strava: exotika i pestrost

Čínská kuchyně je zajímavá tím, že dokáže chutně zpracovat nejrůznější, občas i velmi neobvyklé suroviny. Avšak riziko průjmu je ve většině tamních podniků...

Devět pokrmů pro dobré spaní

Pokud nemůžete spát a přemýšlíte o prášcích na spaní, zkuste nejdříve zamířit do kuchyně. Některé z následujících jídel či nápojů používaly s úspěchem...

Výběr článků

Načítám