Hlavní obsah

Anorexií a bulimií trpí čím dál mladší děti

BRNO

Poruchami příjmu potravy trpí stále mladší děti. Zatímco před pěti lety se na odborníky obracely nejčastěji rodiny patnácti a šestnáctiletých chlapců a dívek toužících po velmi štíhlé postavě, dnes vyhledávají jejich pomoc i rodiče třináctiletých dívek.

Článek

"Loni jsme měli dokonce kontakt s maminkou, která přišla kvůli své desetileté dceři," uvedla Jana Sladká Ševčíková z občanského sdružení Anabell.

Až čtvrtina dětí s anorexií a bulimií je mladších 15 let. Přestože se o poruchách příjmu potravy dnes ve společnosti více ví, neubývá nemocných. V rizikové kategorii od 12 do 17 let trpí anorexií nebo bulimií šest procent populace, asi desetina z nich na nemoc umírá. Zhruba třetina až polovina se vyléčí, u dalších nemocných v různých podobách přetrvává. "Objevují se návraty, opětovné rozpoutání poruchy příjmu potravy," dodala Sladká Ševčíková.

Sdružení Anabell chce proto v ČR zřídit pro nemocné speciální sanatorium. Inspirovalo se podobnými zařízeními v zahraničí. Podle sdružení by péče o lidi s poruchami příjmu potravy byla kvalitnější; přibylo by míst, kde o takto nemocné pečují. Dnes se problematikou zabývají dvě nemocnice v Praze a Fakultní nemocnice Brno.

Mentální anorexie je charakteristická omezováním potravy až do jejího úplného odmítání, bulimie pak přejídáním a následným zvracením přijaté potravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezdravé hubnutí může zabíjet

Anorexií nebo bulimií trpí v České republice tři procenta dívek. Ve snaze být co nejštíhlejší nejí nebo snědí velké množství a pak ho okamžitě vyvrátí. Nejsou...

V nemocnicích přibývá pacientek s anorexií

Každý rok je v Česku hospitalizováno v průměru 500 pacientek s anorexií a 200 s bulimií. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS)....

Ally McBealová přiznala svou anorexii

Populární televizní seriál Ally McBealová byl již dříve obviněn ze šíření poruch příjmu potravy celým štábem po dobu pětiletého natáčení. Teprve nyní přiznala...

Výběr článků

Načítám