Hlavní obsah

Alkohol v těhotenství může způsobit leukémii dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ženy, které v těhotenství holdují alkoholu, zvyšují nebezpečí, že jejich potomek onemocní leukémií. Podle amerických vědců vyvolává konzumace alkoholu méně častý typ nádorového onemocnění krve, akutní myeloidní leukémii (AML).

Foto: Profimedia.cz

Mléko je v těhotenství prospěšné dítěti i matce. Alkohol ani jednomu

Článek

Z analýzy údajů získaných během dosavadních studií došli vědci k závěru, že pití alkoholu v těhotenství je spojeno se zvýšením rizika vzniku AML u dítěte o 56 procent.

Dr. Julie Rossová z minnesotské univerzity ale upozorňuje, že tento typ leukémie se vyskytuje velmi zřídka a může mít pravděpodobně mnoho příčin.

"Velké většině žen se dítě s leukémií nenarodí. Když ale vezmeme v úvahu další rizika s pitím alkoholu spojená, jsou výsledky nového výzkumu důvodem opět zdůraznit, že pokud žena plánuje otěhotnět nebo už dítě čeká, je nejlepší, když abstinuje."

Příčiny vzniku leukémie nejsou známy

Příčiny vzniku leukémie u dětí dosud nejsou známy. Podle zprávy zveřejněné týmem Dr. Paule Latino-Martelové z francouzského Výzkumného centra pro lidskou výživu ji ale s největší pravděpodobností může mít na svědomí vliv životního prostředí na genetickou výbavu organismu.

Přestože experti zjistili, že alkohol zvedá riziko tohoto vážného onemocnění o 56 procent, Rossová upozorňuje, že z osmi případů na milión novorozenců by se výskyt nemoci zvýšil na 12 z miliónu.

Odhaduje se, že navzdory varování odborníků se během čekání příchodu potomka na svět alkoholu nevzdá 60 procent Rusek, 59 procent Australanek, 52 procent Francouzek, 30 procent Švédek a 12 procent Američanek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám