Hlavní obsah

Rodiče by neměli dětem zakazovat alkohol

Novinky, Famous

Zní to jako šílená rada, ale odborníci radí rodičům, aby své děti učili pít. Měli by jim dovolit například sklenku vína nebo piva k večeři. Jen tak lze předejít tomu, že děti budou experimentovat s alkoholem s kamarády, což může mít neblahé následky. "Zakazovat alkohol dětem je to nejhorší, co mohou rodiče udělat," míní profesor Mark Bellis.

Článek

Podle odborníků z Liverpoolské univerzity by měli rodiče dovolit svým dětem pivo a víno. Sníží tak výrazně pravděpodobnost, že se jejich potomci vydají za alkoholem na místa jako jsou bary, kluby nebo parky.

Průzkumy dokazují, že ve věku mezi patnáctým a šestnáctým rokem pije alkohol devět z deseti teenagerů. Z nich pak čtyřicet procent na mejdanech, diskotékách a večírcích, čtvrtina pije pravidelně a polovina dokonce na veřejných místech.

"S láskou k alkoholu se člověk nenarodí. Je dána výchovou. V patnácti letech dnes pije alkohol většina mladých lidí a naše studie prokázala, že ti teenageři, kteří se nebojí napít alkoholu před rodiči, se pak vyhýbají nejnebezpečnějšímu pití s kamarády," uvedl autor studie, profesor Mark Bellis.

Podle jeho názoru jsou ve výuce dětí, jak pít alkohol, nejdále národy ve Středomoří. Tamní rodiče totiž pijí alkohol k jídlu a nezakazují to ani svým dětem.

Reklama

Související články

Když mé dítě bere drogy

Drogy - jeden z největších strašáků rodičů dospívajících dětí. Alkohol a cigarety paradoxně nejsou problém, děti je poprvé nejčastěji okusí přímo z rukou svých...

Šestnáctiletá dívka se přiotrávila alkoholem

O tom, že oslavy nemusí končit jen bujarým veselím se ve čtvrtek přesvědčila šestnáctiletá dívka z Bruntálu, která se opila takovým způsobem, že ji musela...

Výběr článků

Načítám