Hlavní obsah

Psychologové nedoporučují účast dětí na soutěžích krásy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěže miss o titul královny krásy zejména pro věkové kategorie dětí jsou podle psychologů spíš na škodu než k užitku. Přesto se se soutěžemi krásy v poslední době doslova roztrhl pytel. O minulém víkendu se už potřetí volily Miss Barbie nebo Miss XXL, na konci srpna mezi sebou svedli boje mladí muži a koncem měsíce vypukne další kampaň na nadcházející ročník soutěže Česká Miss.

Článek

Hlavní rozdíl mezi soutěžemi pro děti a pro dospělé je podle psycholožky Linky bezpečí Lucie Bukovské skutečnost, že u dospělých se všeobecně očekává samostatné a dobrovolné rozhodnutí k účasti.

"Pro děti a dospívající takové akce mohou ohrožovat jejich psychiku, protože jsou hodnoceny na základě nepřirozených parametrů. Jejich jedinečnost je naopak pomíjena," vysvětlila Bukovská s tím, že úspěch dává holčičkám pocit, že budou úspěšné, což ale není pravda. "Pro děti je důležité, aby se vyzdvihovala jejich osobnost."

"Takové soutěže, kde se právě malé holčičky předvádějí a kde načinčaná postava a tváře jsou důležitější než ostatní vlastnosti a vedou k povrchnosti, mohou napáchat škody. Vytváří se jimi určitý nereálný ideál, který dostává příchuť světa médií a vzdaluje se realitě každodenního života," podotkl psycholog z pražského dětského centra Paprsek Jaroslav Šturma.

A právě toto organizátoři Miss Barbie vyvracejí. Akce nejsou o tom, jak jsou dívky krásné a která z nich je nejhezčí. Jde o to, aby ukázaly, jak jsou šikovné a jestli se bojí vystoupit před lidmi, nebo ne. Což potvrzují i rodiče dívek.

Za negativní důsledky mohou především přehnané ambice rodičů

Přesto negativní důsledky mohou mít tyto soutěže u dívek, které neuspějí. "Rodiče často posílají děti vyhrát. Dítě tam jde s očekáváním, a pokud je nenaplní, dostane se do nejistoty a neví, zda je rodič bude mít ještě rád. Narušují se tím základní jistoty ve vztahu rodič - dítě, jakým je například láska," konstatovala Bukovská. Pokud se děti těchto soutěží zúčastní, měly by být rodiči dopředu připraveni na to, že nemusí vyhrát. Bohužel často za negativní důsledky těchto soutěží nemohou samotné soutěže, ale přehnané ambice rodičů, kteří si skrze své děti plní své dávné sny.

Reklama

Související témata:

Související články

Letošní Miss Universe se stala Portoričanka

Portoričanka Zuleyka Riverová-Mendozová se stala v soutěži Miss Universe novou královnou krásy. Jde o pátou nejcennější trofej pro tuto karibskou zemi.

Miss léto měří 168 centimetrů

Novou Miss léto se v sobotu v Olomouci stala sedmnáctiletá Nikola Novotná z Heřmanova Městce. Jako první vicemiss byla porotou vybrána Šárka Mohorková z Nového...

Výběr článků

Načítám