Hlavní obsah

Jak na potíže související s prvními dny ve škole

Právo, Novinky, Eva Kneblová

U dětí se v prvních týdnech po nástupu do školy mohou objevovat potíže tělesného i psychického rázu. Dítě může být více roztržité, zapomnětlivé, plačtivé. Může mít tendence chovat se způsobem, který je typický pro děti výrazně mladší.

Článek

Některé děti si začnou stěžovat na nejrůznější tělesné neduhy: ranní bolení bříška nebo hlavy. Objevují se i "skutečné" tělesné příznaky: zvracení, zvýšená teplota, které jsou v tomto případě charakteristickou tělesnou reakcí na zvýšenou psychickou zátěž.

Tyto projevy jsou víceméně normální, pokud dítě zcela neparalyzují a netrvají déle než prvních šest až osm týdnů po nástupu do školy. Přesto je v tomto případě třeba jednat s dítětem velmi citlivě. Jeho potíže ani nebagatelizovat, ani nezveličovat. Bolest bříška si s dítětem můžete namalovat na papír jako ošklivého bubáka, který je i vás malinko trápí, ale společnými silami jej určitě zvládnete.

Snažte se minimalizovat ranní napětí. Pokud je vaše dítě pomalejší při oblékání, raději vstávejte o deset minut dříve, abyste se vyhnuli neustálému popohánění k většímu tempu. Pokuste se vytvořit nějaký příjemný ranní rituál: společná snídaně, oblíbený nápoj v oblíbeném hrnečku s obrázkem, malé překvapení ukryté ve školní aktovce. Vykročí-li ráno dítě "pravou nohou" a v dobré náladě, budou pro něj všechny nástrahy školy daleko snesitelnější a lépe si s nimi poradí.

Dítě by v první třídě mělo především zažívat úspěch. Opakované selhávání vede ke ztrátě sebedůvěry a v pozdějších letech může být zdrojem výraznějších poruch chování.

Zlatým pravidlem pro boj se školním neúspěchem je zaměření se na činnosti, v nichž se dítěti daří. Nepřetržité mechanické procvičování toho, co dítěti nejde, bude ničit a demotivovat nejen je, ale i vás. Máloco v dítěti vyvolá větší zoufalství než pohled na zklamané rodiče. Snažte se co nejdříve objevit, které předměty vaše dítě baví a v nichž se cítí jisté. Podporujte jeho zájmy, rozvíjejte jeho nadání, chvalte nejen jeho úspěchy, ale i dílčí pokroky.

Reklama

Související témata:

Související články

Když se dítě neučí

Stává se vám, že občas ztrácíte nervy nad svým milovaným potomkem? Že se snažíte to roztomilé dítko na chvíli přimět k tomu, aby už konečně napsal domácí úkol...

Odklad školní docházky

Prvního září by měly do školy nastoupit všechny děti, které v daném roce k 31. srpnu dovršily věk šesti let. Výjimkou jsou děti, které mají odklad školní...

Školní pomůcky pro prvňáčky

Rodiče, kteří mají budoucího prvňáčka, se na sklonku prázdnin často ocitají uprostřed horlivých příprav na začátek školního roku. A jelikož prvňáček toho...

Výběr článků

Načítám