Hlavní obsah

Nasaďte včas pravidelný denní rytmus

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástup dítěte do první třídy lze bez nadsázky přirovnat k nástupu dospělého člověka do prvního zaměstnání. Výrazně se změní režim dne, na dítě jsou kladeny zcela nové požadavky, přibude povinností a ubude volného času.

Článek

"Už jen samotné půldenní sezení v lavici přerušené pouze krátkými přestávkami může být pro čilejší dítě obtížně zvládnutelným úkolem, na což by měli učitelé v prvních měsících výuky brát ohled," tvrdí dětská psycholožka Eva Kneblová. Podle ní by se proto ke konci prázdnin měl do života vašeho předškoláka vrátit určitý řád: pravidelná doba usínání a vstávání; návrat k domácím povinnostem (uklízení v pokojíčku). Vše, co bylo prázdninovou rozevlátostí opomíjeno, by se opět mělo dostat na denní pořádek.

První školní den

Nejen pro první školní den (ačkoli v tomto případě dvojnásob) platí podle psychologů pravidlo dobré nálady a bezstresového rána: každý prvňáček by se měl do školy těšit. Vyhněte se tedy tomu, že svého předškoláka budete školou strašit. I letmo pronesená poznámka z legrace: "Však počkej ve škole, tam teprve uvidíš, jak se má poslouchat!" může v hlavě šestiletého dítka způsobit náležitou paniku.

Škola by měla být prezentována jako sympatická instituce, kde se dítě naučí spoustě nových dovedností a najde si tam kamarády. Neměli bychom však sklouznout ani do druhého extrému a chvalozpěv na školu přehánět.

Aniž si to mnohdy uvědomujeme, přenášíme na dítě své vlastní obavy. Dítě samo nemá důvod se školy bát. Mnohý úzkostný rodič v něm ale strach může vypěstovat.

"Neustále opakovaná věta: Neboj se, ve škole se ti určitě bude líbit, má totiž zcela opačný efekt. Dítě vycítí nejistotu rodiče, a protože je v tomto věku ještě snadno ovlivnitelné, automaticky toto napětí vezme na sebe," vysvětluje Kneblová.

Denní režim

Základním pravidlem je rovnováha mezi prací a zábavou. Tak jako mnohý duševně pracující člověk volí pro svůj odpočinek práci na zahradě či sport, i dítě po psychicky namáhavém školním dni potřebuje dostatečné fyzické uvolnění -"vylítat se venku". K domácím úkolům by mělo zasednout uvolněné a odpočaté.

"Příprava do školy by prvňáčkovi neměla trvat déle než půl hodiny. Je-li práce namáhavá a dítě se cítí unavené, je lepší úkol přerušit a vrátit se k němu později," radí Kneblová.

Důležité jsou i spánkové návyky. O prázdninách jsou děti obvykle zvyklé chodit večer později do postele a ráno si přispat. Vypozorujte proto, po kolika hodinách nočního spánku je vaše dítě skutečně svěží. Délce spánku byste pak měli přizpůsobit dobu usínání. Je-li nutné, aby dítě vstávalo v sedm hodin, nemělo by usínat později než v devět večer.

Poradna pro rodiče
* Máte-li jakékoli dotazy týkající se nástupu vašeho dítěte do školy, zašlete nám je na adresu student.info@pravo.cz.
* Kvalifikovaně vám odpoví dětská psycholožka Eva Kneblová.

Reklama

Související články

Odklad školní docházky

Prvního září by měly do školy nastoupit všechny děti, které v daném roce k 31. srpnu dovršily věk šesti let. Výjimkou jsou děti, které mají odklad školní...

Výběr článků

Načítám