Hlavní obsah

Tatínkové u porodu jsou důležitou součástí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože přítomnost tatínků u porodu není již několik let žádnou zvláštností a využívá ji v průměru sedm z deseti párů, muži stále ještě dokáží lékaře udivit a překvapit, podotkl primář gynekologicko-porodnického oddělení v Liberci Jan Aulehle. "Nebývá to ale pravidlem, většinou přicházejí otcové ze skutečného zájmu o ženu a dítě," poznamenal.

Článek

Někteří tatínkové dokáží personál vyvést z rovnováhy

O tom, že pro vypracování daňového přiznání jsou daleko inspirativnější místa než jen nudná kancelář, se přesvědčil před nedávnem mladý muž z Liberce. Svou účetní uzávěrku dokončil na porodním sále, kam doprovázel svou partnerku. Zatímco ona přiváděla na svět dítě, muž si krátil čekání na potomka vyťukáváním dat do laptopu. Do rozpaků tím přivedl celý tým porodníků tamní krajské nemocnice.

Rodičky nesázejí jen na podporu tatínků. Přicházejí i v doprovodu vlastní porodní asistentky, maminky, sestry, kamarádek nebo přátel. Jedna žena si přivedla pro jistotu dokonce manžela i přítele. Páry mohou předložit v liberecké nemocnici, která je velmi otevřená alternativním porodům, vlastní porodní plán. "Snažíme se jím řídit. S prvními bolestmi ovšem vezmou představy mnohdy zasvé. Až deset procent žen pak žádá o bezbolestný porod," upozornila porodní asistentka Jana Vacková.

Otcové u porodu jsou ženám především morální oporou. Někdy si přejí, aby jejich partnerku vyšetřoval jen jediný lékař, nebo chtějí sami přestřihnout pupečník. Mnohdy zkoušejí lékařům i radit a někdy pak potřebují sami lékařskou pomoc. Častokrát také žádají, aby s nimi porodníci pili. Nejprve na kuráž a pak na zdraví dětí. Občas také propadnou panice a někdy se i modlí.

Otcové před porodem by měli využívat předporodní kurzy

Liberecká nemocnice školí budoucí "asistenty porodu" na placených přednáškách anebo dvouhodinovém kurzu. "Využije toho asi necelá polovina zájemců," řekla Vacková s tím, že muži, kteří je absolvují, jsou klidnější a nic je při porodu nepřekvapí.

"Zprvu se mi moc nechtělo, spíš mě k tomu dotlačila žena, ale nakonec jsem nelitoval a měl jsem dokonce i pocit, že jsem byl co platný," přiznal čtyřicetiletý otec osmiměsíčního Jakuba z Jablonce. Porod jeho třetího dítěte, kterého se poprvé zúčastnil, jej však vyčerpal tak, že mu už nezbyly síly, aby ho šel oslavit.

Reklama

Související články

V kolika letech je nejlepší mít dítě

Padesátiletá Jitka Ižová z Košic porodila loni v prosinci dvojčata Veroniku a Natálii. Světovou rekordmankou je podle všeho pětašedesátiletá Indka Satjabhama...

Mléko snižuje riziko předčasného porodu

Čtyři sklenice mléka denně výrazně snižují riziko, že těhotné ženy porodí předčasně. Vápník v mléce tato rizika snižuje o celou čtvrtinu."Těmto rizikům...

Výběr článků

Načítám