Hlavní obsah

Od září budou muset mít vlastní pas i kojenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou ze změn, které od 1. září čeká žadatele o nový cestovní pas, jsou kromě vyšších cen a biometrických údajů v dokladech také povinné pasy pro děti do pěti let. Končí tak praxe, kdy si rodiče mohli nechat malé děti zapsat do svých dokladů. Dětské pasy budou stát 50 korun, nebudou obsahovat biometrické údaje, pouze fotografii, ale kvůli rychlé změně podoby dětí budou platit jen jeden rok.

Článek

Doklady s fotografií mají děti chránit před mezinárodními obchodníky s lidmi a únosy do zahraničí.

Podle Petra Vorlíčka z tiskového odboru ministerstva vnitra musí stejně jako fotografie dospělého i podobizna dítěte splňovat některé formální znaky. "Dítě by mělo být například vyfoceno s otevřenýma očima, kvůli jejich barvě. Na druhou stranu by se zase nemělo příliš smát a mít zavřená ústa," řekl Vorlíček. Další problém může vzniknout fotografům s vhodným pozadím. Miminka totiž často musí držet jejich rodiče v náručí.

Že fotografování malých dětí není žádná legrace, potvrzuje i reklamní fotograf Marek Novotný. "Nejvíce záleží na doprovodu. Pokud maminka například trvá na tom, že dítě se musí usmívat, to se většinou naopak 'zatvrdí' a s focením je konec. Focení musí být pro dítě zábava, a ne návštěva zubaře," dodává Novotný.

Pro získání dětského pasu je kvůli ověření národnosti také nutné předložit osvědčení o státním občanství. To podle Vorlíčka vyřizují krajské úřady, žádost lze ale podat na každé matrice.

Děti ve věku od pěti do 15 let již budou dostávat pasy s biometrickými údaji a platností pět let. Vydání takového dokladu bude stát 100 korun.

Nová pravidla platí až od 1. září

Nová pravidla začnou definitivně platit až od 1. září. Takže ještě v poslední srpnový den si mohou rodiče nechat své děti zapsat do svých pasů a používat ho po celou dobu platnosti.

Po tomto termínu budou obecní úřady vydávat již jen nové pasy, obsahující strojem čitelné biometrické prvky. V první vlně to budou digitální fotografie, do poloviny roku 2008 zřejmě i otisky prstů. Pasy pro dospělé budou stát 600 korun místo dosavadních 200.

Za cestovní pas platný maximálně jeden rok, který úřady vydávají ve zkrácené lhůtě a který biometrické prvky obsahovat nebude, lidé zaplatí 1500 korun.

Bez cestovního pasu, jen s novějším typem občanského průkazu, mohou občané ČR vycestovat pouze do zemí Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Související články

V pasech budou už brzy otisky prstu

Česká vláda ve středu schválila návrh ministerstva vnitra, který představuje převratnou novinku - zavedení biometrických prvků do dokladů. Všechny státy...

Výběr článků

Načítám