Hlavní obsah

Kaz mléčných zubů zvyšuje riziko kazivosti stálého chrupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkažené mléčné zuby zvyšují riziko, že i stálý chrup se bude kazit častěji. V současné době si přitom uchrání dočasný chrup před zubním kazem jen 40 procent dětí.

Článek

Zubní kaz vzniká činností specifických mikroorganismů. Ty v dětských ústech štěpí cukry a škroby obsažené v potravě a přitom vznikají organické kyseliny a nadměrně se okyseluje povrch zubů, který se odvápňuje. Tomuto procesu brání sliny, ale pokud je mikroorganismů i cukru příliš mnoho, sliny už na kompenzaci kyselého prostředí nestačí.

Zvýšenou péči o zdraví zubů lékaři doporučují i maminkám kojenců a jejich rodinám. Při častém kontaktu s dítětem se totiž v podstatě nelze vyhnout tomu, aby se časem mikroorganismy od dospělých dostaly do úst dětí. Budoucí maminka by si tak měla v těhotenství nechat chrup vyšetřit a případně také ošetřit. Hladinu mikroorganismů v ústech lze dokonce změřit, pokud zůstane i po ošetření chrupu příliš vysoká, je možné těhotné ženě doporučit antimikrobiální výplachy úst.

I když mají zdravé zuby, neměli by dospělí "omývat" dudlík svých ratolestí v ústech. Nebezpečné je také například střídavé používání lžičky se slovy "jednou za maminku, jednou za tebe". Velice nebezpečný je také zlozvyk namáčet dudlík do něčeho sladkého, například do medu či zavařeniny, varuje Zdeněk Broukal z Výzkumného stomatologického ústavu.

Jakmile se objeví prvních zoubek, otevírá se cesta pro osídlení dětských úst streptokoky a laktobacily, které se adaptují v ústní dutině a vedou ke vzniku zubního kazu. O jejich "úspěšnosti" rozhoduje výška hladiny mikroorganismu v ústech "dárce" a opakovaná přítomnost cukru v pusince dítěte.

Reklama

Související témata:

Související články

Zánět dásní se nesmí zanedbat

Určitě se každému alespoň jednou v životě stalo, že mu při čištění zubů začaly krvácet dásně. Někdy k tomu stačilo docela málo: jen kousnout do tvrdého ovoce....

Péče o první zoubky

Mnozí z rodičů a prarodičů často podceňují význam dočasného chrupu. Nabízejí dětem přemíru sladkostí i sladkého pití. Stejně jako ty trvalé, i zuby mléčné...

Olíznutá lžička přenáší bakterie

Většina matek se domnívá, že olizováním lžičky, jíž krmí potomka, vlastně pečuje o dodržování přísných hygienických norem při jeho stravování. Jak však...

Výběr článků

Načítám