Hlavní obsah

Tři nejnebezpečnější místa na světě pro děti

Súdán, Uganda a Kongo jsou tři nejnebezpečnější místa na světě pro děti. Vyplývá to z průzkumu mezi experty na humanitární krize, který provedla agentura Reuters. Všechny tři země sužují vleklé války a epidemie nejrůznějších nemocí.

Článek

Jen válka v súdánském Dárfúru, která trvá již tři roky, postihla celkem 1,8 miliónu dětí. Nejmenší jsou zde navíc často verbovány do armády. "Traumatizuje to celou populaci a můžete to vidět na dětských tvářích," řekla při své návštěvě uprchlického tábora nedaleko Dárfúru hollywoodská herečka a vyslankyně UNESCO Mia Farrowová.

Průzkum Reuters se zaměřil na celkem 110 expertů a novinářů, kteří mají s problémy rozvojového světa velké zkušenosti. Za Súdán, Kongo a Ugandu umístili Irák, Somálsko, Indii, území Palestiny, Afghánistán, Čečensko a Barmu.

Jen za posledních 10 let zemřely během válečných konfliktů více než dva milióny dětí. Zhruba 20 miliónů dětí muselo opustit své domovy a jeden milión přišel o rodiče.

"Nejnebezpečnější jsou místa, kde jsou děti verbovány do armády. Zřejmě nejhorší je Armáda božího odporu v Ugandě," uvedl Gareth Evans, šéf organizace, jež se zabývá světovými krizemi. Armáda božího odporu za dvacet let povstání v Ugandě unesla na 25 000 dětí, které nepůsobí jen jako vojáci, ale i jako sexuální otroci.

Reklama

Související články

Počet hladovějících v Africe rychle stoupá

Počet hladovějících v Africe stále stoupá. Převažují mezi nimi malé děti a jejich matky. Bude-li zachován současný systém podpory tamních států, vzroste...

Výběr článků

Načítám