Hlavní obsah

O české muže na hlídání je v cizině zájem

V roli kamaráda, staršího bratra, ale také chůvy a uklízečky se ocitají mladí muži, kteří se nechávají najmout do rodin jako au-pair. Zájem o české mládence, kteří jsou schopni se postarat o cizí děti, je podle zprostředkovatelských agentur stále větší. Uplatnit se však mohou téměř výhradně v cizině. České rodiny zatím stojí převážně o pomoc dívek či žen.

Článek

"Největší zájem o hochy nebo mladé muže má Británie. Je tam ohromné množství rodin, které tuto službu požadují. Počet mužů, které vypravíme, rok od roku stoupá," říká Pavel Kocanda z agentury British Contact.

Mužskou pomoc žádají podle něj hlavně rodiny, jež mají chlapce. "Chtějí, aby měli doma jakéhosi staršího bratra, aby měl podobné zájmy, hrál fotbal nebo tenis. Žádají také zkušené řidiče," vysvětlil.

O dobrou pověst českých au-pair se prý postaraly už dívky, které začaly jezdit do ciziny o pár let dříve než chlapci. Rodiny si prý získaly svou skromností a také šetřivostí. "Valuty měly proti koruně velkou cenu. Každá si hleděla našetřit peníze," uvedl Kocanda. Také muži jsou prý žádaní pro dobré chování a skromnost.

Požadavky na chlapce jsou shodné jako na dívky

Název au-pair je převzat z francouzštiny a znamená doslova "další pár rukou". Požadavky na mladé muže jsou většinou stejné jako na dívky. Kromě výchovy děti musí občas vyžehlit, vyluxovat nebo umýt nádobí. Hlavní náplní je pak výchova a hlídání dětí. Muži jsou také hodně využíváni jako řidiči a jako partneři pro sport. Větší nároky jsou prý i na jejich jazykové znalosti. Zatímco u dívek se někdy toleruje i neznalost řeči, od mužů se očekává plynná konverzace.

"Rodiny, které žádají mužské pomocníky, oceňují, že mají u dětí autoritu. Také si tak neberou krizové situace," říká Eva Havlíková z agentury Mossei Au-Paires.

Při najímání muže na pomocné práce se přihlíží také ke zkušenostem, jež mají s výchovou dětí. Cení se například praxe vedoucích na táboře. O služby mužů se často zajímají i samotné matky. Ne vždy je ale soužití bez problémů.

Problémy v rodině mohou mít i chlapci

"Žil jsem v rodině asi měsíc, když se mnou matka začala flirtovat. Umíte si představit, jak nepříjemné bylo tomu čelit. Otci rodiny to očividně nijak nevadilo. Začal jsem si tam připadat opravdu nepříjemně a rozhodl jsem se, že se vrátím zpět, pryč od těchto divných lidí," popisuje své zážitky z působení v Londýně čtyřiadvacetiletý Oliver.

Podle Havlíkové ale problémy jsou někdy i s au-pair. "Rodina si někdy stěžuje, že si prohlížejí na internetu ve volném čase pornografické stránky," uvedla. Ne vždy pak snaha zalíbit se paní domu je prý vítána. "Kluci byli třeba hodně galantní a bylo to špatně pochopeno," upřesnila.

V Česku o pomoc mladých mužů v rodinách prý není téměř žádný zájem. "Přihodilo se nám to jen pouze jednou. Matky v Česku chtějí většinou k dětem slečny nebo paní," říká Pavlína Vojtová z agentury Slunečnice.

Někdy české rodiny žádají au-pair z ciziny. Zájem ale nemají cizinci. "Kapesné, které jim česká rodina může nabídnout, je pro ně většinou nezajímavé," řekla. Navíc české rodiny nechtějí, aby s nimi někdo cizí bydlel v domácnosti, uvedla Havlíková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám