Hlavní obsah

Služeb chůvy využívá čím dál víc rodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní na hlídání, chůva, opatrovnice, au-pair nebo guvernantka se stále častěji stává neodmyslitelnou pomocnicí některých českých rodin. Zaměstnaní rodiče si bez jejich asistence mnohdy nedokážou představit chod domácnosti. Žádají si je přitom nejen v době, kdy jsou pracovně vytíženi, ale i o dovolené. Výjimkou nejsou ani letní prázdniny.

Článek

Pomoc chůvy o prázdninách rodiče většinou žádají v případě, že využívají tuto službu celoročně. Také jde o nárazové případy, kdy vypadne babička nebo se nepodaří zajistit tábor. "Řešili jsme ale i případ, kdy rodiče odjeli na dovolenou a požádali o pomoc, přestože s dětmi doma zůstávali senioři," říká Jana Urbanová z agentury Harmonie. 

Stále častěji je chůva žádána i při rodinných pobytech u moře nebo na horách. "Stává se, že chůva doprovází rodiče s dětmi i na dovolenou. To se děje v létě i v zimě," říká Petra Volfová z pražské agentury Chůvička. Rodina pak chůvě zaplatí pobyt a stravu a také hodiny strávené s dítětem.

Chůvu si rodiče často najímají, aby vyrazila s jejich ratolestí do kina, zoologické zahrady, na kluziště, kolečkové brusle nebo za zábavou, o kterou sami příliš nestojí.

S chůvou se mohou děti také učit jazykům, plavání, chodit do kroužků nebo studovat hru na hudební nástroje. Doprovod jim mohou dělat také na letních táborech.

Rodiče si žádají aktivní způsob hlídání svých ratolestí

Pokud si rodiče platí profesionální službu, pak prý většinou nestojí jen o pasivní přihlížení. "Většina požadavků je na aktivní způsob hlídání. Rodiče chtějí, aby dítě bylo k něčemu vedeno, aby výchova byla tvůrčí, nikoli jen posezení před televizí a počítačem," uvedla Urbanová. Pro služby její agentura využívá zejména ženy v čerstvém důchodovém věku, které si ani tak nechtějí vydělat, jako být s dětmi. Další agentury ale dávají přednost mladým dívkám, zejména absolventkám zdravotnických škol.

Anketa

Využíváte někdy paní na hlídání?
Ano často, je to velmi praktické.
20 %
Ano, ale výjimečně.
3,6 %
Ne, hlídají nám prarodiče.
24,8 %
Ne, své dítě bych žádné chůvě nesvěřila.
28 %
Ne, je to dost drahé.
23,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Deník čerstvého otce - Hlídání

Situace, kdy se o robátko postará babička a rodiče (=my) si mohou vyrazit povyrazit, nám zatím zůstává nevyužita.

Nezkažte si vysvědčení

Dítka školou povinná mají před sebou poslední měsíc písemek a urputného zkoušení. Než se budou moci oddat prázdninovému lenošení, musí zdolat poslední...

Výběr článků

Načítám